Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, fent un discurs al Parlament Europeu

Espanya opta per mantenir el canvi horari després que el comitè no arribi a cap conclusió

Després de mig any d’estudi, s’ha decidit esperar fins a 2021, any límit donat per Brussel·les

La reforma horària que havia proposat Brussel·les, segons la qual es mantindria el mateix horari a l’estiu i a l’hivern, queda aturada de moment. Després de mig any d’estudi, el comitè d’experts no ha arribat a cap conclusió i esperarà fins a l’any 2021,  data fixada per Brussel·les com a límit per fixar un únic horari per tot l’any sigui el d’estiu o el d’hivern, tal com informa el diari 'Ara'.

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

El comitè havia estat encarregat per Pedro Sánchez per estudiar la proposta de la Comissió Europea d’eliminar el canvi horari bianual  i quedar-se únicament amb l’horari d’hivern o d’estiu. El consell de ministres va analitzar el divendres, 22 de març,  en l'informe es planteja no canviar, en cap cas, el fus horari, ja que alinea el país amb Alemanya des de l’època franquista.

En tot cas, l’informe no deixa clar quina és la millor solució en referència al rellotge estacional, pel qual s’avança el rellotge una hora cada primavera i s’endarrereix una altra a la tardor. La ministra portaveu, Isabel Celaá ha explicat que, de moment, es mantindrà el canvi horari habitual al país:  «Després de mesos el comitè no ha arribat a cap resolució concloent tenint en compte la gran quantitat de repercussions d’impacte que té aquesta qüestió, tant socials i econòmiques com culturals».

Segons Celaá, els experts recomanen més l’horari d’hivern, però en diverses enquestes fetes pel CIS la gent prefereix l’horari d’estiu. El que finalment s’ha conclòs com una reflexió de cara al futur, ja que hi ha marge fins al 2021 per prendre una solució.

La UE defensa eliminar el canvi d'hora i que cada estat esculli el seu horari

La Comissió Europea, concretament el seu president Jean-Claude Juncker, ha tornat a defensar l’eliminació definitiva del canvi d’horari en el discurs d’estat de la UE que ha fet avui a Estrasburg. Juncker ha assegurat que no hi ha marxa enrere, ja que «els europeus, el maig de 2019, no ens aplaudiran si seguim dos cops a l’any canviant l’hora, s’ha de suprimir el canvi d’hora».

La mesura s’aplicarà després que el 80% dels més dels 4,6 participants en una enquesta per internet ho demanessin. Davant els dubtes que han sorgit dins dels països membres sobre aquesta proposta,  el president de la CE ha afirmat que «els estats han de decidir ells mateixos si volen ser ciutadans que visquin a l’horari d’hivern o d’estiu».