L'avinguda Gaudí de Barcelona amb nens passejant durant la primera sortida des de l'inici del confinament

Espanya es prepara per a la fase 0, que arrenca aquest dilluns

S'aplicarà a tot el territori estatal excepte a les illes de Formentera, la Gomera, el Hierro i la Graciosa, que passen directament a la fase 1

Espanya entrarà aquest dilluns, 4 de maig, a la fase 0 del pla desescalada —a excepció feta de Formentera, la Gomera, el Hierro i la Graciosa, que accediran directament a la fase 1. Pel que fa a la fase 0, doncs, a la qual accedeix tot el territori català, aquestes són les 6 novetats principals que es permetran des d'aquest dilluns:

  1. Obertura de bars i restaurants per recollir-hi menjar a domicili sense entrar al local. Les comandes s'hauran de fer de manera no-presencial (telèfon, apps, correu electrònic...)
  2. Obertura de comerços de menys de 400 metres quadrats amb sistema de cita prèvia que garanteixi que, dins del local, hi hagi en un mateix moment un màxim d'un client per cada treballador.
  3. Obligatorietat de portar mascaretes al transport públic
  4. Autorització d'entrenaments per a esportistes professionals i federats, i entrenaments bàsics de lligues professionals.
  5. Perruqueries i salons de bellesa: ús obligatori de mascaretes, tovalloles d'un sol ús, sense revistes ni premsa i amb distància de seguretat de dos metres entre persones, ús de guants quan calgui, rentat freqüent de mans i introducció de bosses, abrics i pertinences personals dins de bosses hermètiques individuals que s'entregaran a la sortida.
  6. Represa de les reformes de la llar sempre que la casa estigui buida. Si les obres són en un edifici, s'haurà d'habilitar un pas exclusiu per als treballadors que eviti el contacte amb els veïns.

Illa condiciona les propostes de desescalada a què els territoris tinguin 1,5-2 llits d'UCI per cada 10.000 habitants

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha donat a conèixer aquest diumenge les condicions perquè les comunitats autònomes puguin realitzar propostes dins el nou sistema de co-governació amb l'Estat. La primera condició consisteix en què les àrees sanitàries tinguin la capacitat d'instal·lar o disposar, en un màxim de cinc dies, entre 1,5 i dos llits d'UCI per cada 10.000 habitants.

La segona exigeix que els mateixos territoris disposin entre 37 i 40 llits d'aguts per cada 10.000 habitants. Illa ha destacat que aquestes ràtios permetrien evitar un col·lapse sanitari en cas que hi hagués un rebrot. Segons publica el BOE, les decisions al voltant de cada proposta es prendran «de forma consensuada» i amb el vistiplau del ministeri de Sanitat