La crisi del coronavirus portarà com a conseqüència la pitjor recessió de la història moderna de l'economia espanyola, segons va reconèixer el mateix govern amb el pla pressupostari remès a Brussel·les. Segons les seves estimacions, el Producte Interior Brut (PIB) es desplomarà un 9,2% aquest any, mentre que la taxa d'atur anirà fins al 19%.
D'aquesta manera, després de la crisi sanitària no és difícil preveure una sèrie de contundents reformes per afrontar el declivi econòmic causat pel coronavirus.
Aquesta situació requereix l'acord dels socis de Govern de coalició per prendre les mesures més oportunes, encara que les diferències entre Unides Podem i el PSOE podrien complicar aquestes decisions.
UP proposa una profunda reforma fiscal
Sense anar més lluny, el vicepresident d'Afers Socials, Pablo Iglesias plantejarà a Pedro Sánchez elevar la pressió fiscal a les grans fortunes per afrontar la crisi i mantenir l'«escut social».
Des d'UP sempre han sostingut que el sistema fiscal actual és molt desigual perquè els impostos «recauen sempre en les PIMES, autònoms i treballadors», mentre les grans fortunes només compta amb excepcions fiscals.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Segons ha confirmat l'ABC, Unides Podem va plantejar una «reforma fiscal profunda» durant la taula de reconstrucció de Congrés i entre les mesures que s'estudien es troba l'aprovació d'una «taxa Covid» temporal a les grans fortunes. Unides Podem concep aquesta mesura com «un impost de solidaritat».
Recentment, la ministra de Treball, Yolanda Díaz va expressar a 'La Sexta' la importància d'una reforma fiscal. «Cal que tinguem una tributació justa, no es tracta de pagar més, es tracta de discutir qui ha de pagar més», va expressar un dels pesos pesants del partit morat.
El PSOE, fidel a l'acord programàtic
De moment, el PSOE es manté fidel al seu compromís de complir el seu acord programàtic amb Unides Podem de treballar en una nova fiscalitat, tot i que asseguren que aquest no inclou la creació d'un impost específic a les grans fortunes.
Recentment, la ministra d'Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, ha negat que es treballés en la creació d'una «taxa Covid» específica per a les grans riqueses.
No obstant això, sí que va reconèixer que es mantenien converses perquè aquestes fortunes tributessin més a partir d'altres fórmules, com l'Impost de Patrimoni.
Segons va explicar la portaveu, en l'acord amb Unides Podem «es plantejava que calia aprofundir en la fiscalitat, no necessàriament amb una figura fiscal pròpia, sinó organitzant les existents en aquells que més poden aportar».