Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb fotos d'una cistella de la compra i la Guerra Ucraïna-Rússia.

Espanya tindrà problemes de subministrament i els preus pujaran més per la guerra

Pugen els preus per la guerra d'Ucraïna

La guerra a Ucraïna també passarà factura a la butxaca dels espanyols. Des que comencés la invasió de Rússia, la pujada dels preus ja es van notant. I no només al gas i l'electricitat, sinó que també a la cistella de la compra.

Alguns aliments, com els cereals i els olis, s'importen dels territoris en conflicte. Representen el 37% i el 63%, respectivament.

De moment, a Espanya, en només una setmana, els cereals han augmentat el preu un 30% davant el 13% dels olis. Tot això acaba esquitxant de manera indirecta altres aliments del supermercat, com pot ser la carn de porc.

El sector porcí alimenta els seus animals amb pinso, cosa que ha provocat una pujada en aquest producte del 6,4%. Rússia i Ucraïna són dos grans exportadors de pal·ladi, alumini o neó, materials molt importants al món dels cotxes. A això se li uneix el paper que exerceix Ucraïna al sector ceràmic.

La major part de l'argila que es feia servir a Espanya procedia d'aquest país. Disposen del 30% de les reserves mundials.

Imatge d'un ticket de compra.
El conflicte d'Ucraïna provoca la pujada de preus de molts productes bàsics del nostre carret de la compra. | PIXABAY

Però potser on més es nota aquesta guerra és en el preu d'alguns subministraments. Des del començament del conflicte el gas ha pujat un 60%, mentre que el petroli un 20%.

De fet, fa unes hores el representant de la UE per a la política exterior, Josep Borrell, demanava un esforç als ciutadans. Reclamaven que posessin de part seva per fer front a la greu situació energètica que afecta la Unió Europea.

Va aconsellar que «reduir l'ús de la calefacció» pot ajudar a «tallar el cordó umbilical» amb Rússia. «Tallen el gas a casa seva, disminueixin la dependència de qui ataca Ucraïna», va dir en una compareixença. Cal no oblidar que la UE importa el 90% del gas que consumeix i més del 40% d'aquesta quantitat procedeix de Rússia.

Una dona s'escalfa les mans en un radiador.
Demanen no utilitzar massa la calefacció per ''ofegar'' a Rússia. | iStockPhoto (Zvonko1959)

A més, el 46% de les importacions de carbó i el 27% del petroli es fa des de Rússia. La intenció comunitària és rebaixar el consum de combustible un 30%.

Pel que fa als carburants, a tretze províncies d'Espanya ja han superat els 2 euros el litre. En una sola jornada va pujar cinc cèntims el litre a Madrid. Omplir el dipòsit en un vehicle normal ja implica gastar-se uns 70 euros.

Les exportacions a Rússia i Ucraïna també fan malbé l'economia

El conflicte entre Rússia i Ucraïna també provoca un dany greu a l'economia d'Espanya a causa dels seus problemes per exportar. Principalment es tracta de vi. L'any passat es van vendre 29 milions de litres als primers, mentre que a Ucraïna en van ser 14.

Tot això suposa una facturació de 40 milions d'euros per als cellers nacionals. Però per sort, el sector ha intentat sempre millorar al màxim les vendes, per això comercialitzen els seus productes a 190 països. Això permet, en certa manera, rebaixar els efectes del conflicte.

Imatge de dos copes de vi.
Espanya exporta 43 milions de litres a Ucraïna y a Rússia. | ISTOCK

Rússia és el vuitè país del món que més vi de La Rioja consumeix. Són gairebé quatre milions de litres que impliquen uns ingressos de 12 milions.

Alguns sectors econòmics estan preocupats per com pot acabar la guerra d'Ucraïna. S'espera que hi hagi força inconvenients a l'hora de fer intercanvis comercials entre països. La devaluació del ruble també es presenta com un contratemps.