Pla de detall d'un home fumant

Espanya prohibirà fumar en diversos llocs abans del previst

Sanitat durà a terme una modificació de la llei antitabac per prohibir fumar a les terrasses de l'hostaleria

Espanya vol frenar el consum de tabac a llocs públic on es concentra molta gent. Per això, ha proposat avançar la prohibició de fumar a les terrasses dels bars i restaurants.

Des de l'inici de la pandèmia, els fumadors s'han convertit en el principal objectiu de Sanitat. Al llarg de tot aquest temps, la llibertat de fumar a qualsevol espai públic i a l'aire lliure s'ha reduït.

Els experts asseguren que el fum generat dels petits cilindres afavoreix l'expansió del virus. Davant d'aquesta posició, molts fumadors van alçar la veu i van assegurar que la gent que realitzava esport, sense mascareta, també suposaven un risc. Una afirmació que respon a la negativa dels esportistes a mantenir les distàncies de seguretat durant l'exercici físic. 

Així i tot, les institucions no han fet cas a les queixes i han endurit molt les restriccions dels fumadors. De fet, ja es va implantar en alguns llocs com zones a l'aire lliure amb molta gent.

Aquesta setmana, la màxima institució que regula Sanitat ha fet saber que té la intenció d'avançar les noves mesures antitabac. Una legislació que podria suposar una caiguda dels ingressos de l'hostaleria.

Fumar a les terrasses, la nova prohibició que crea un gran enrenou

Sanitat considera que la situació postpandèmica és una nova oportunitat per la lluita antitabac. Volen aprofitar les conseqüències que ha deixat per endurir aquesta legislació i oferir un nou espai sense fums.

Així, proposen modificar la llei de 2010 i matisar nous espais on el consum de tabac quedi totalment prohibit. A més, es defensen amb el fet que ha estat una mesura molt ben rebuda durant aquests mesos.

La subdirectora general de Promoció de la Salut i Vigilància en Salut Pública, Pilar Campos, ho ha assegurat en unes declaracions. Després, ha confirmat que el seu objectiu és reduir al màxim aquestes substàncies i el seu consum.

Des del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT) considera que prohibir aquesta activitat a les terrasses és fonamental per frenar l'avanç del coronavirus. Es tracta d'una mesura que ja ha estat imposada en diverses comunitats autònomes, com Astúries o Canàries.

La llei que es pretén modificar va ser una de les primeres que va regular el consum de tabac mundialment. Tanmateix, actualment es volen incloure dues noves clàusules que afectaran les persones fumadores.

La primera és incloure certes normes que regulin els nous productes relacionats amb el consum. És a dir, els cigars electrònics s'han convertit en el principal objectiu de Sanitat i pretenen oferir una legislació que els reguli i imposi limitacions.

Al seu torn, la segona mesura se centra a limitar i prohibir el consum de tabac a les terrasses dels bars i restaurants. Els experts afirmen que aquesta prohibició crearà espais nous sense fums i sense risc de contagis de virus.

Evidentment, aquest moviment de Sanitat anirà acompanyat d'un gran enrenou. La bona acceptació que matisen està molt allunyada de la realitat que es va viure. Molts fumadors van deixar d'anar als bars i van buscar altres maneres de fumar mentre feien un beure. 

A més, aquesta situació va generar la reducció d'ingressos als establiments, que van perdre molts clients habituals. La nova mesura pot acabar amb el tabaquisme, però a costa dels ingressos i beneficis dels bars i restaurants.

Molta gent s'ha mostrat en contra la seva aplicació i asseguren que la lluita contra el tabaquisme no rau en la seva limitació. De fet, si realment volen aconseguir que s'acabi el consum del tabac, cancerigen, n'haurien de prohibir la venda.

Sigui com sigui, aquesta mesura portarà molta polèmica i hi haurà molta gent en contra. Amb tot, si la llei s'aprova, s'haurà de respectar i complir.