Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'unes mans amb diners i un moneder

Espanya reformarà les pensions: gerra d'aigua freda si t'has de jubilar aviat

El Govern preveu introduir novetats que perjudicarien els futurs jubilats

Els espanyols que tinguin previst jubilar-se a curt termini es veuran perjudicats per les noves mesures del Govern. El Ministeri de Seguretat Social té previst emprendre una sèrie de modificacions que perjudicarien els treballadors en el moment de la seva retirada. En vista de tot això, són moltes les persones amb una edat propera a la jubilació que estan analitzant la seva situació particular.

Com és lògic, quan ja queden pocs anys per assolir la pensió arriba el moment de fer comptes: treure la calculadora i analitzar si val la pena jubilar-se abans d'hora o si és millor aguantar un temps més en actiu.

Els motius que empenyen a jubilar-se immediatament

En aquests instants hi ha diversos factors que empenyeran moltes persones a retirar-se de manera anticipada, i i pot ser abans que s'acabi el 2022. Un dels motius és la proposta del departament de José Luis Escrivá d'augmentar el període de càlcul de 25 a 30 anys. També hi ajuda molt l'anunci del Govern d'incrementar les pensions un 8,5 %, una pujada molt superior a la qual experimentarien en els seus llocs de treball actuals.

Per tant, no s'ho pensen dues vegades i es decanten per la retirada. Tot això ha provocat que es multipliquen les consultes als despatxos d'advocats, gestors administratius i graduats socials, assenyala El Heraldo de Aragón.

El grup de persones que «està proper a la jubilació està realment preocupat i aquí rebem trucades constants». Tenen interès sobretot en la quantia de «la pensió i en l'edat de jubilació». Molts no saben com aguantaran treballant fins als 67 anys, segons ha reconegut la vicepresidenta del Col·legi de Gestors Administratius d'Aragó, Ana Rubio.

Persona gran
Moltes persones estan pensant a jubilar-se tan aviat com sigui possible. | GETTY IMAGES

Cal recordar que l'edat de retirada s'anirà ampliant amb el pas dels anys. Es passarà dels 65 als 67. Cada exercici s'afegeixen nous mesos de cotització i edat per sol·licitar la jubilació sense penalització. Enguany la situació queda fixada als 66 anys i 4 mesos, amb un període de cotització de 37 anys i 9 mesos. La intenció és arribar als 67 anys el 2027.

El risc dels canvis

Adverteixen que les modificacions que introdueixen els polítics «mai no aniran encaminades a pagar pensions majors». Rubio assenyala que el 90 % dels nous pensionistes que passen per la seva gestoria «es veuran perjudicats amb l'ampliació del període de càlcul».

Hi ha certs col·lectius que en sortirien beneficiats amb aquesta reforma. Assenyala sobretot els que «no hagin cotitzat els últims anys o hagin cotitzat per una base molt petita».

Els factors que influeixen en la quantia de la pensió

El període de càlcul fa referència als anys que es tenen en compte per definir l'import de la pensió. La proposta del Ministeri de Seguretat Social és ampliar de 25 a 30 anys aquest període i es poden triar els 28 millors.

Tanmateix hi ha altres aspectes que determinen la quantia de la jubilació: l'edat de retirada, els anys cotitzats al sistema i la base de cotització que l'empresa va abonar l'empresa. A aquest darrer detall caldria prestar-li una certa atenció. És possible que sigui més baixa del que pensem, sobretot si s'ha treballat a temps parcial, a sectors precaris o s'ha estat en un ERTO.

Si es duu a terme la proposta del Govern, el més probable és que es comencin a disparar les jubilacions anticipades. A l'anterior reforma, la del 2013, es va incrementar el còmput de 15 a 25 anys i en aquell moment es van rebaixar les pensions un 8 %.