Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una sanitària administra una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a una dona amb mascareta

Espanya suspèn l'AstraZeneca en menors de 60: Què passa amb qui ha rebut una dosi?

Sanitat i les comunitats autònomes van prendre la decisió «per precaució»

La tarda i la nit d'aquest dimecres van tornar a portar un nou terratrèmol a la campanya de vacunació a Europa, i especialment a Espanya. Eren passades les sis de la tarda quan l'Agència Europea del Medicament (EMA) emetia el seu informe final sobre la vacuna d'AstraZeneca, arribant a la conclusió que hi ha una «possible relació», entre aquest medicament i l'aparició de trombes en alguns els vacunats.

A partir d'aquí, van tenir lloc dues reunions molt importants, una a escala europea i una altra a escala estatal. Els ministres de Sanitat de la UE mantenien una trobada digital per valorar la decisió i on s'arribava a la conclusió que eren necessàries accions coordinades per no disparar els dubtes sobre aquesta vacuna. Després d'aquesta reunió, es produïa la més important per a Espanya: el Consell Interterritorial de Salut.

En aquest organisme, el ministeri de Sanitat i les conselleries de les diferents comunitats autònomes decidien suspendre l'ús d'aquesta en els menors de 60 anys. Eren gairebé les onze de la nit quan compareixia en roda de premsa la ministra de Sanitat, Carolina Darias, per anunciar aquesta decisió, acompanyada per la directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), María Jesús Lamas.

«Hi ha un nou acord que canvia l'estratègia de vacunació i el grup al qual es dirigeix la vacuna d'AstraZeneca. A partir de demà s'inocularà a persones majors de 60 anys», afirmava Darias després de la reunió. Tot i això, la veritat és que una vegada més no hi havia consens. País Basc i Melilla es van abstenir i Madrid va votar en contra. Aquesta última argumentava el seu rebuig a què la decisió no està basada en les Conclusions del Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància Europeu de l'Agència Europea del Medicament.

Però amb la suspensió sorgia una gran incertesa: què passarà amb aquelles persones que ja han rebut la primera dosi d'aquesta vacuna. Segons l'últim informe de vacunació, que publica de dilluns a divendres Sanitat, Espanya ha rebut 3.232.200 dosis d'AstraZeneca, de les quals se n'han administrat 2.154.772 i només 97 persones pauta completa -és a dir, que han rebut les dues dosis-.

Sabent que el seu ús en majors de 60 fa tot just una setmana que es va començar a fer, s'estima que entre 1,5 i 2 milions de persones podrien estar pendents de completar la seva vacunació. A més, Sanitat confiava en aquesta vacuna per anar incrementant el percentatge de població amb una dosi, ja que és la que major marge de temps permet entre dosi i dosi, unes dotze setmanes.

Sobre aquesta situació, la titular de Sanitat deixa obertes dues possibilitats. D'una banda, se'ls podria acabar administrant una segona dosi d'una vacuna d'una altra farmacèutica. De l'altra, es podria donar el cas que no rebin una segona dosi i se'ls consideri amb un alt grau immunització, com apunten alguns estudis. De fet, es calcula que amb l'AstraZeneca, la immunització ronda el 70%.

«Estem pendents de veure alguns estudis que poguessin, des de l'evidència científica, avalar l'administració, bé d'una segona dosi amb una altra vacuna, com està succeint en alguns estudis al Regne Unit, i també la possibilitat, que cal valorar-la, que, d'acord amb la fitxa tècnica de la mateixa vacuna d'AstraZeneca, s'estableix un percentatge del 70% només amb la primera dosi», explicava Darias.

Insisteixen que hi ha més beneficis que riscos

Malgrat aquest nou canvi, tant des de la EMA com des de l'AEMPS tornaven a fer una crida a la calma sobre aquesta vacuna, recordant que els casos de trombes són molt minoritaris i que hi ha més beneficis que riscos. La EMA, de moment, només va incloure als trombes com un «efecte secundari molt estrany» en les seves indicacions sobre la vacuna d'AstraZeneca.

En aquest sentit, María Jesús Lamas recordava el baix percentatge d'afectats que hi ha hagut a Espanya d'aquests trombes «molt poc freqüents». Només 12 entre més de 2 milions de vacunats. I és en part per això, i davant de l'última decisió presa, que podria aprovar-se en breu un altre canvi en l'ús d'aquesta vacuna. La mateixa ministra confirmava que la comissió de Salut Pública es reuneix avui per estudiar si es permet usar AstraZeneca en majors de 65 anys.