Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Un home treballa davant de l'ordinador i apunta en un paper, i al cercle, bitllets de 50 euros

Els espanyols a qui Hisenda vigilarà molt més el 2024: no et descuidis

El fisc ha anunciat noves mesures per controlar els ingressos en efectiu

Amb l'objectiu de lluitar contra l'economia submergida i el frau fiscal, Hisenda farà servir una vigilància més estricta sobre els autònoms. Les petites i mitjanes empreses (pimes) també tindran més supervisió. Segons el Pla Anual de Control Tributari i Duaner, l'Agència Tributària està posant més esforç perquè tots els ingressos es declarin i es gravin correctament.

L'economia submergida a Espanya va representar el 15,8% del producte interior brut (PIB). Tot i això, un estudi per al Parlament Europeu reflecteix que el percentatge es redueix al 10,5%. En tot cas, es tracta d'una xifra molt alta de diners que queden fora de les arques públiques i que eludeix tots els controls tributaris.

Dit això, l'Agència Tributària vol examinar tots els professionals que ingressin molts diners en efectiu. Així mateix, cal recalcar que els autònoms ja han tingut novetats aquest any per part d'Hisenda. Des del 2024, qualsevol treballador per compte propi ha de retre comptes i presentar la declaració de la Renda tingui pèrdues o guanys.

De què es tracten aquestes noves mesures d'Hisenda?

L'Agència Tributària ha anunciat noves mesures amb els autònoms i les pimes que obtinguin molts ingressos amb diners en efectiu. El fisc desconfia d'aquestes actuacions i le estranya quan hi ha tantes operacions en metàl·lic. El límit per pagar en efectiu és de 1.000 euros i, en cas de superar-la, podeu rebre una multa d'Hisenda que pot anar dels 250 als 2.500 euros.

Així mateix, hi haurà més inspeccions presencials als locals on s'intueixi que es puguin falsificar les vendes. La llei recull, de manera textual, que es vol "detectar les possibles vendes no declarades dels mateixos i la consegüent defraudació".

També hi haurà controls als contribuents "que declaren una evolució irregular o anòmala de l'import de les seves existències" que no concordi amb l'activitat declarada. També si hi pot haver indicis de vendes ocultes.

Hisenda assegura que aquestes actuacions no només busquen lluitar contra el frau o la irregularitat, sinó també millorar "el comportament dels empresaris". A més, el fisc posarà la lupa als professionals que tinguin un nivell de vida per sobre del que tributen. Això pot ser un indici clar que un contribuent en qüestió té diners sense declarar.

L'erari públic, per constatar que tothom paga l'IVA correctament, també controlarà els negocis que utilitzen el comerç electrònic. El Pla Anual assegura que és una estratègia per obtenir avantatges i no pagar aquest impost.

I, a partir del 2025, pimes i autònoms hauran d'emetre les factures de forma electrònica i notificar-ho immediatament a Hisenda. El fisc vol posar fi a l'economia submergida, i totes aquestes mesures denoten l'esforç de l'Estat per vigilar i revisar tots els ingressos.