URGENT

🚔 Els Mossos desarticulen un grup «violent i organitzat» implicat en els greus aldarulls

ÚLTIMA HORA

⚽ Bartomeu queda en llibertat després de passar la nit al calabós

Espanyols que ja s'han vacunat expliquen les seqüeles: «Més de 16 hores estirat»

Molts vacunats destaquen la febre i el dolor muscular com els efectes adversos més comuns després de ficar-se la vacuna

Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19
Espanyols que ja s'han vacunat expliquen les seves seqüeles | Europa Press

La campanya de vacunació contra la covid ja està plenament instaurada a Espanya, amb avui dia, 1.000.000 d'espanyols que ja han rebut la pauta completa de vacunació, és a dir, les dues dosis. És per això que les primeres persones a acabar el seu procés de vacunació han decidit fer públic i relatar quins han estat els seus efectes secundaris després de la vacuna i com s'han sentit.

Cal recalcar que les vacunes són molt segures, però com qualsevol altre medicament o tractament, pot comportar amb si alguns efectes secundaris. Ara com ara, han rebut la vacuna principalment els col·lectius prioritaris, que són els ancians de les residències, el personal sanitari que els cuida, i els sanitaris que treballen en primera línia de la covid en hospitals i centres mèdics. 

Les xarxes socials s'han convertit en l'aparador principal on relatar quins han estat els efectes secundaris percebuts pels vacunats, dels quals destaquen 3: esgarrifances, febre i miàlgia (dolors musculars).

Els vacunats expliquen la seva experiència

Molts aconsellen demanar-se lliure l'endemà de la vacunació per a no tenir obligacions per a atendre, perquè els símptomes secundaris de curta durada et poden deixar en llit durant algunes hores, com el cas de Juan Cabrera, que explica a les xarxes socials la seva experiència després de la vacuna: «Segona dosi de la vacuna de la covid. Em va donar esgarrifances, febre, dolor de cos i cap. Més de 16 hores estirat. Ja avui estic normal».

A través de Twitter, una altra usuària anomenada Laura assegura que en la seva primera dosi contra la vacuna va sentir dolor de braç intens i esgarrifances. En la segona dosi els símptomes van ser més intensos: febre, dolor muscular i mal de cap.

Miguel Asúnsolo, un altre usuari, ha volgut relatar els símptomes que va tenir en posar-se la vacuna, que ha descrit com a potents però curts en el temps: «La vacuna té uns efectes secundaris potents, però per sort són 2 dies i tornada a la normalitat». Respecte al primer dia, refereix els següents símptomes: «8 hores després, miàlgies, una mica de mal de cap. Menys dolor al braç que en la 1a», i respecte al segon: «nit Toledana, tremolant, despertant-me puntualment cada hora. Com si m'hagués atropellat un bus. Toca aixecar-se que hi ha coses per a fer».

Els efectes secundaris, més comuns en joves

Els experts assenyalen que tots aquests efectes secundaris ja es van trobar durant els assajos clínics, almenys en 1 de cada 10 vacunats, per la qual cosa van entrar en la categoria d'efectes secundaris molt freqüents.

Sobre aquest tema, el vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, Fernando Moraga-Llop, ha assenyalat que de moment les autoritats sanitàries no han identificat cap reacció al·lèrgica que pugui causar alarma ni motiu de preocupació.

A més, recalca que pel que s'ha comprovat, la vacuna contra la covid està provocant més reaccions adverses entre joves que en ancians: «Donen més reaccions en els joves, com ocorre en general amb altres vacunes. De la mateixa forma que els majors aconsegueixen menys immunitat, també sofreixen menys efectes secundaris», ha assegurat aquest expert en el portal '20 minutos'.

Una cosa que corrobora l'últim informe de Sanitat sobre aquest tema, segons el qual de 1.555 comunicacions d'efectes adversos, el 73% va correspondre a adults entre 18 i 64 anys i el 27% a persones majors de 65.

L'associació de vacunologia també destaca que els efectes adversos són més freqüents després de la segona dosi i que en general, els efectes molestos duren entre 24 i 48 hores, per la qual cosa recomanen tenir paracetamol a mà.

Això sí, els experts asseguren que en cap cas els símptomes de la vacuna són símptomes de covid, perquè no estan injectant el virus, ni viu ni atenuat, i que és millor patir dos dies de malestar a dues setmanes de malaltia amb el risc de mort.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.


Comentaris

envia el comentari