Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un tècnic reparant una rentadora amb una altra imatge de diversos electrodomèstics junts i una emoticona d'una mà gest d'aprovació

Si se t'espatlla algun electrodomèstic, l'OCU té una gran notícia per a tu

El Parlament Europeu ha aprovat una llei per protegir els consumidors i ampliar la vida útil de molts aparells

Els electrodomèstics se solen fer malbé amb el pas del temps. Que ens deixin de funcionar sempre és una mala notícia, ja que t'obliga a gastar-te els diners a comprar-ne un de nou. Tot i això, sembla que la cosa pot canviar.

I és que el Parlament Europeu ha donat llum verda al "dret a reparar", amb el que els consumidors podran reparar els dispositius espatllats. Aquesta mesura no s'implementarà de manera immediata a Espanya en haver-hi un termini de 24 mesos, però té objectius clars. Els ciutadans tindran la possibilitat de conservar els electrodomèstics, i les empreses hauran de facilitar totes les eines necessàries.

A què afecta el 'dret a reparar' que ha aprovat el Parlament Europeu?

Aquesta nova mesura afecta tota mena de dispositius. Tant a electrodomèstics (rentadores, assecadores, rentavaixelles, frigorífics i aspiradores), com a aparells digitals (pantalles electròniques, telèfons mòbils, telèfons sense cables, televisió o tauletes).

Així mateix, el dret a reparar també abasta els servidors d'emmagatzematge de dades, productes amb bateries de mitjans de transport lleugers i equips de soldadura. D'altra banda, els fabricants han d'ampliar la garantia dels productes reparats un any més.

Els fabricants estaran obligats a reparar els dispositius

Segons assenyala l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), els fabricants hauran d'arreglar els productes de franc o per un preu raonable. També han de facilitar informació dels preus de les reparacions i oferir les noves peces a un cost baix.

Així mateix, els fabricants no es poden negar a reparar aparells que hagin estat prèviament manipulats per altres tècnics o empreses. En cas que observin que la decisió no té solució, el client pot acceptar-ho o, fins i tot, portar el tema als tribunals.

Durant el temps que duri la reparació, els consumidors poden tenir un producte de substitució. A més, es crearà una plataforma europea per trobar reparadors a la teva zona i poder contactar amb els tallers.

D'altra banda, les empreses reparadores poden oferir un formulari europeu on apareguin les errades del dispositiu, el preu i el temps que duri la reparació o el cost del transport. També podran cobrar pel diagnòstic que facin.

Des de l'OCU comparteixen aquesta nova normativa, però tenen més peticions. Sol·liciten que el 'dret a reparar' s'ampliï a altres productes i que es revisin les reparacions perquè el client no en surti perjudicat. A més, qüestionen la utilitat del formulari europeu.