Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El temps es complica molt a partir de divendres

Canvi radical de temps a partir de divendres amb pluges i més fresca

L’arribada d’un embossament d’aire fred portarà precipitacions arreu i una baixada clara de les temperatures. La inestabilitat s’allargarà de cara al cap de setmana

El temps tan plàcid que estem tenint aquests dies té les hores comptades, ja que l’arribada d’un embossament d’aire fred a partir de divendres portarà un canvi radical de temps amb pluges a gran part de Catalunya i una clara baixada de les temperatures. Una situació d’inestabilitat i fresca poc normal per l’època que sembla que es mantindrà de cara al cap de setmana.

De moment, dimecres el temps aguantarà encara força amb tan sols el descens de les temperatures màximes, mentre que dijous arribaran més bandes de núvols que, ja a última hora, poden deixar algun ruixat o plugim al sud de Catalunya. No serà fins la matinada de divendres que l’embossament d’aire fred provinent del nord-oest se’ns tirarà literalment al damunt i la baixa se situarà just davant de la costa catalana, aportant precipitacions.

Segons indiquen els mapes a hores d’ara, sembla a partir de la matinada de divendres i durant tota la jornada, les pluges apareixeran a gran part del territori i poden ser continuades en algunes zones.  No es descarta també alguna tempesta intensa. Molts indrets registraran entre 5 i 15 l/m² en tot el dia, però localment es poden assolir o superar els 30 l/m², especialment a zones elevades de la meitat sud i al Prepirineu. Atenció perquè la cota de neu es pot desplomar localment fins els 1.500 metres al Pirineu amb un ambient més aviat hivernal.

Mapa de previsió pel proper divendres
Mapa de previsió pel proper divendres | Catalunya Méteo

 

Mapa de pluja acumulada prevista per divendres
Mapa de pluja acumulada prevista per divendres | GFS

 

Cap de setmana molt inestable

Val a dir que l’embossament d’aire fred és ben petit i que un lleuger moviment de la borrasca amunt o avall pot fer variar molt la previsió. La incertesa és més gran si mirem al cap de setmana, tot i que, segons els mapes actuals, sembla que mantindrem la inestabilitat ben bé fins dilluns. 

De cara a dissabte, encara quedaran precipitacions i tempestes a tota la meitat nord, mentre que entrarà el vent de mestral al sud de Catalunya i la tramuntana al nord de l’Empordà. Diumenge la situació milloraria, però hi hauria ruixats i tempestes de tarda al nord del territori amb vent als dos extrems. Dilluns encara quedarien restes d’inestabilitat, però tot plegat començaria a marxar. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció perquè de ben segur que hi haurà canvis en la previsió. 

Mapes de previsió pel proper cap de setmana
Mapes de previsió pel proper cap de setmana | Catalunya Méteo

 

Temperatures per sota de la mitjana

Pel que fa a les temperatures, baixaran clarament  a causa de l’arribada d’aquest embossament que portarà força aire fred associat. De fet, està previst que, a partir de divendres, els termòmetres puguin arribar a baixar entre 5 i 10 graus al Pirineu i algunes zones de l’interior, mentre que el descens serà més moderat a la resta de Catalunya. En definitiva, la majoria de màximes se situaran per sota dels 20º amb una fresca poc habitual al mes de maig.