Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vacunació d'una persona en un centre sanitari de Belfast, al Regne Unit

Esperat i tranquil·litzador missatge sobre les noves soques del coronavirus

Pfizer anuncia que la seva vacuna és eficaç contra la variant britànica del coronavirus

Vacunació d'una persona en un centre sanitari de Belfast, al Regne Unit
Pfizer anuncia que la seva vacuna és eficaç contra la variant britànica del coronavirus | Europa Press

Des que el passat mes de desembre el Regne Unit va anunciar una nova variant de la Covid-19 més contagiosa, els experts d'arreu han estat investigant per tal de saber fins a quin punt pot arribar a afectar la gestió que s'està fent a tot el món de la pandèmia.

La vacuna no perd eficàcia

Un dels principals dubtes que han sorgit amb l'arribada de la nova variant, és l'efectivitat de les vacunes, que havien començat a arribar les setmanes prèvies. No obstant això, gairebé des del primer moment, les autoritats britàniques van confirmar que la soca britànica no altera l'efectivitat de la vacuna, però la manca d'estudis ha generat molts dubtes. 

Poc després, a Sud-àfrica es va descobrir una altra nova variant, semblant a la del Regne Unit, però amb certes diferències. El virus està mutant, la qual cosa és habitual en aquest tipus d'organismes, que s'adapten a les condicions per sobreviure. És per això que els experts i governants de tot el món estan preocupats, perquè si les noves variants resten efectivitat a les vacunes, la pandèmia s'allargarà molt més del que s'esperava.

Un estudi realitzat pel laboratori de la farmacèutica Pfizer ha demostrat que la vacuna manté la seva efectivitat per prevenir el contagi de les dues variants, per la qual cosa les campanyes de vacunació que s'han iniciat en molts països poden seguir endavant sense problemes.

L'estudi, encara no homologat, ha estat realitzat per científics de la Universitat de Texas, als Estats Units, que han detectat que la vacuna aconsegueix neutralitzar el virus amb la mutació N501Y, la qual provoca que sigui un 70% més contagiós.

Per a l'estudi, els científics han extret sang a persones vacunades amb la vacuna de Pfizer, i així testar si aquesta és capaç de neutralitzar el virus, la qual cosa ha estat afirmativa. Tot i això, les conclusions de la investigació són limitades perquè no s'ha fet l'estudi amb totes les variants trobades fins a la data, només amb 16, el que implica que podria haver-hi alguna variant més, o aparèixer en el futur, que sí que mostri resistència a la vacuna.

En aquest sentit, Phil Dormitzer, un dels principals científics de la vacuna, ha explicat que «hem provat 16 mutacions diferents, i cap d'elles ha tingut realment un impacte significatiu. Aquesta és una bona notícia», encara que ha manifestat que això no vol dir que «la dissetena no ho faci».

En relació amb la variant trobada a Sud-àfrica, amb la mutació E484K, els investigadors tenen previst realitzar proves similars per determinar si aquesta i altres mutacions suposen un canvi significatiu en l'eficàcia de la vacuna, però fins d'aquí a unes setmanes no podran treure conclusions.

Preocupen futures variacions

Simon Clarke, professor de microbiologia cel·lular de la Universitat de Reading, ha alertat que la variant sud-africana no inclou només una mutació, sinó diverses, la qual cosa augmenta les probabilitats que la vacuna sigui ineficaç. 

Ara bé, els científics han volgut tranquil·litzar a tot el món assegurant que les vacunes realitzades amb la tecnologia ARN missatger sintètic, són més fàcils de modificar i així es pot incloure els canvis que es detectin en aquestes o en futures soques.

Cal recordar que, a diferència d'altres vacunes, la de Pfizer i Moderna contra la Covid-19 introdueixen molècules d'ARN missatger, que copien la informació genètica del virus -però no el virus, de manera que la persona no pot agafar la malaltia- i l'introdueixen en l'organisme per tal que el sistema immunitari el detecti i fabriqui anticossos. D'aquesta manera, si ens contagiem, el cos sabrà combatre-ho i no caurem malalts, i el més important, amb una càrrega viral insuficient per tal de no convertir-nos en un perill de contagi.

Així doncs, segons afirmen els científics, si el virus canvia i la vacuna perd eficàcia, només cal introduir els canvis genètics en l'ARN missatger perquè l'organisme els detecti. Aquest procés és ràpid, els científics podrien fer-ho en un període relativament breu, d'unes sis setmanes.