Antigament, la producció agrícola era un dels suports de l'economia mundial i donava treball a milions de persones. Amb el pas del temps, degut per exemple a les oportunitats que oferien les grans ciutats, les àrees rurals es van anar despoblant. Un clar exemple d'aquesta situació el trobem a la Comunitat Valenciana.
Allí hi ha un grup de pastors, tot i que cada vegada són menys degut a les dificultats econòmiques, que es dediquen a vendre la llana de la guirra. La guirra és la raça autòctona d'ovella a la Comunitat Valenciana. És important remarcar que aquest animal està en perill d'extinció, ja que en els últims 30 anys el nombre d'exemplars s'ha reduït a la meitat. De fet, es deia que el 2018 només en quedaven 5.000 exemplars a tota la Comunitat Valenciana.
Segons els experts, la llana d'aquesta ovella és una de les millors, ja que la substància grassa que impregna la llana de les ovelles, anomenada suarda, és més abundant a la Guirra que a altres races, la qual cosa fa que sigui molt més suau al tacte. Tot i la gran qualitat d'aquesta llana, els pastors no aconsegueixen vendre-la tota.
Tenint en compte això, un grup de persones va decidir fer la seva aportació per a millorar la situació. El projecte es va anomenar "Esquellana" i tenia com a objectius recuperar la llana de la guirra, reactivar la indústria tèxtil, dignificar l'ofici dels pastors i conservar la guirra. Per a tirar endavant el projecte es va fer un crowdfunding, mitjançant el qual volien obtenir 12.000 euros en 39 dies.
El projecte consistia en primer lloc a destinar els diners obtinguts a pagar als pastors dignament per la seva llana. Amb aquesta llana es volien fer cabdells 100% de llana valenciana que donarien a la gent que realitzés la seva aportació econòmica. A part d'aquests cabdells també hi havia altres tipus de recompenses com coixins en forma d'ovella, bosses de llana o experiències úniques per a conèixer més en profunditat el món de la ramaderia com acompanyar als pastors i al ramat en el trajecte per buscar les pastures d'estiu un cop finalitzat l'hivern.
Finalment, el projecte es va dur a terme a finals del 2017, i va tenir èxit, ja que van aconseguir recaptar 12.652 €.
Què et sembla aquesta iniciativa? Deixa'ns la teva opinió als comentaris.