Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una cistella de la compra

L'economista que va veure arribar la crisi de 2008 alerta: el que passarà als súpers

Santiago Niño-Becerra parla sobre la pujada de la cistella de la compra

La inflació ha fet que els preus es disparin. Un dels llocs on més es nota aquesta increïble pujada, que patim des del 2022, és al supermercat. Molts consumidors no poden arribar a final de mes per fer la compra mensual.

A aquestes pujades se li uneix l'increment de béns bàsics com el gas, la llum o el combustible, altres dels productes més castigats en aquesta crisi econòmica. Tot plegat deixa un panorama en què són milers les famílies que no poden enfrontar les seves despeses més bàsiques.

El context econòmic actual està d'anant les butxaques a les famílies que menys cobren. Aquestes, en els darrers mesos, han patit una forta disminució del seu poder adquisitiu, per la qual cosa la pregunta és quant de temps es mantindrà aquesta situació.

L'economista Santiago Niño-Becerra ha parlat

La situació que ve des del 2022 passat és molt complicada. Sobretot, per a aquelles persones que menys ingressos tenen. La forta pujada dels preus fa que els espanyols vegin com no poden arribar a final de mes, cosa desesperant que sembla no tenir fi.

Imatge d'unes barres de pa a l'estanteria d'un supermercat
Santiago Niño-Becerra parla de preus de postguerra | Getty Images

En aquest sentit, l'economista Santiago Niño-Becerra, un dels experts més grans en el tema, ja fa temps que avisa sobre què passarà en el futur, com recullen des de 'Les Provincias'.

L'expert és conegut perquè ja va avisar també del que passaria el 2008, any en què vam viure una altra de les crisis més grans de la història actual d'Espanya. Actualment, ha volgut tornar a pronunciar-se sobre què passarà amb els preus dels supermercats.

Què passarà amb els preus segons l'expert

D'acord amb l'economista, sembla que el panorama econòmic que vivim no millorarà a curt termini. Així mateix, incideix que els preus dels supermercats no baixaran en els propers tres o quatre mesos.

Així s'ha pogut saber en una de les seves darreres intervencions a TV3 i Catalunya Radio. Allí, Niño-Becerra les raons per les quals està tan convençut d'aquestes afirmacions. Segons l'expert, la cistella de la compra no donarà un respir en els propers mesos a causa del «component industrial dels aliments».

L'opinió de l'economista sobre el panorama econòmic actual

L'expert, a més, va puntualitzar que: «L'increment de preus dels aliments és pràcticament de postguerra». Així ho va afirmar tenint en compte les darreres dades de l'IPC. S'hi reflecteix un increment del 15,9% en els preus d'aquest tipus de productes.

Com assenyala Santiago Niño-Becerra, la causa del problema és que els preus industrials encara han pujat més. Concretament, un 20,5%. Això ocasionarà que la inflació es mantingui als supermercats al llarg dels mesos de l'any següents.

Foto d'un carro de la compra.
L'expert afirma que els preus dels aliments no baixaran els propers 3 o 4 mesos | Getty Images

Santiago Niño-Becerra en posa un exemple clar

Com explica l'economista: «Si vas a un supermercat i compres un producte, com ara formatge, té un IVA del 0%, però és un element que té una quantitat d'energia de processos industrials i transport terrible».

Així mateix, Niño-Becerra afegeix que: «No és només el formatge, és tot allò industrial que ho suporta. Si augmenta el preu, els increments dels costos aniran imputats, almenys en part, als aliments». A més, acaba afirmant que: «Com a mínim, durant tres o quatre mesos continuaran elevats».

Aquests són els consells de l'expert

Finalment, després de compartir les previsions sobre els preus dels aliments en concret, l'economista ha volgut oferir alguns consells.

En aquest sentit, sembla convenient tenir una rutina d'estalvi per evitar despeses innecessàries. La raó és que la pujada de la compra mensual farà que les famílies gastin més del que és habitual en productes com aliments en els propers mesos.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!