Teresa Jordà durant el parlament davant de la presó de Puig de les Basses de Figueres

Esquerra exigeix un gest al govern espanyol amb els presos de l'1-O

Jordà defensa l'acord de pressupostos i avisa que la seva paciència no és «infinita»

Esquerra Republicana ha exigit aquest diumenge «un gest» al govern espanyol amb els presos independentistes. «Nosaltres defensem l'autodeterminació i l'amnistia, però si arriba un indult, benvingut serà», assenyala Teresa Jordà, la consellera d'Agricultura i candidata el 14-F per Girona

Jordà ha recordat a l'executiu de Sánchez que la paciència dels republicans «no és infinita» i demana que «actuï» després de la decisió del Suprem de revocar el tercer grau als presos. Així ho ha dit aquest matí després de visitar Dolors Bassa a la presó de Puig de les Basses. 

La cap de llista d'ERC a Girona ha defensat l'acord de pressupostos i ha respost Puigdemont assegurant que el que és «màgia» és pensar que amb els recursos que gestiona actualment el Govern «ens en podem sortir». Acompanyada de Montse Bassa, Teresa Jordà ha visitat a Dolors Bassa, qui torna a estar a la presó des de divendres al vespre després que el Suprem decidís revocar el tercer grau als presos independentistes.

Un tribunal que Jordà ha definit com «una cosa semblant al Tribunal d'Ordre Públic» de l'època franquista. Per això, ha reclamat un gest al govern espanyol, perquè si no «serà còmplice» de la decisió dels jutges de la sala segona del Suprem. «Demanem al govern que s'autoanomena com el més progressista de la història que faci alguna cosa. Nosaltres sempre som els del diàleg, els que fem les coses de la millor manera. Esperem els seus gestos davant de les nostres demandes», ha demanat.

La consellera manté que la proposta que defensen és l'amnistia, tot i que no renuncien «a qualsevol altra via». En aquest sentit, Jordà ha reconegut que un indult també el veurien amb bons ulls.

Ha respost a Carles Puigdemont

La candidata d'ERC ha defensat l'acord de pressupostos del seu partit a Madrid i considera que el que han aconseguit és «arrencar» una part dels recursos que «es deuen» a Catalunya. Jordà ha contestat Puigdemont que parlava del «pragmatisme màgic» dels republicans. En aquest sentit, la consellera en funcions ha assenyalat que el que és màgic és pensar que amb els diners que gestiona avui la Generalitat «ens en sortirem». «Pensar que amb els recursos que tenim podem acompanyar totes aquelles dones i homes que estan patint un moment tan complicat, sí que és màgic», assegura Jordà.

El trencament amb Demòcrates

La candidata ha assenyalat que el motiu pel qual han trencat amb Demòcrates ha estat la reunió a la que van assistir amb «ultres i fatxes». «Nosaltres al feixisme ens hi enfrontem, el mirem als ulls i el guanyem», remarca Jordà, qui també ha destacat que les explicacions que va donar Demòcrates per haver estat en aquella reunió organitzada per Donec Perficiam no els han convençut en absolut.

Per acabar, la consellera s'ha referit al dia de la Constitució i ha recordat que està subscrita «pel feixisme més cacic i carca». Una carta magna que Jordà considera que permet que els «presos polítics i exiliats estiguin com estan».