Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Un agent de Policia Nacional amb els braços creuats, i al cercle, diversos bitllets de 50 euros

Què és 'l'estafa dels 19 euros' i per què la Policia Nacional demana estar atents

Els ciberdelinqüents intenten suplantar la identitat de les institucions per robar dades i diners als ciutadans

Els estafadors han trobat noves maneres d'enganyar les persones i dur a terme les seves activitats delictives. El smishing i el phishing, que consisteixen en l'enviament d'SMS i correus electrònics falsos, respectivament, s'han convertit en una tècnica habitual dels delinqüents per robar diners i dades. Suplanten la identitat d'institucions privades o ens públics, per això cal estar molt alerta.

La darrera estafa: una multa falsa de la DGT

Els fraus a través d'internet han crescut els darrers temps. Fa poc es va fer viral una estafa on, mitjançant missatges de text, avisaven els usuaris d'una devolució a la declaració de la Renda. Ara, s'ha generat un fort enrenou per l'enviament d'uns SMS, aparentment, de la Direcció General de Trànsit (DGT).

L'estafa consisteix en un missatge de text que informa sobre una multa de 19 euros que no s'ha pagat. A més, el text adverteix que l'import augmentarà si no s'efectua el pagament abans de 24 hores. Punxar en aquest enllaç et portarà a una pàgina web fraudulenta i, en cas de facilitar les teves dades personals, poden robar-te diners del teu compte bancari o introduir-te un virus.

La Policia Nacional, a través de les xarxes socials, ha avisat d'aquesta tàctica. El cos de seguretat ha assegurat que la DGT mai no notifica una multa per correu electrònic o SMS. "La urgència per fer un pagament t'ha de fer sempre desconfiar sigui quin sigui el pretext que s'utilitzi", afirma l'agent que apareix al vídeo.

Quines mesures cal seguir per no caure al parany dels delinqüents?

Per no picar a l'ham que posen els criminals, és fonamental seguir algunes normes bàsiques de seguretat. És crucial comprovar l'adreça del remitent, que pot tenir faltes d'ortografia o noms estranys. Aquests errors d'escriptura també solen ser presents al text, cosa il·lògica en notificacions que provenen d'una font oficial.

Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a la mà i un portàtil i una altra imatge d'un agent de la Guàrdia Civil d'esquena
Les autoritats estan alertant del que passa | Europa Press, Monkey Business Images

Has de desconfiar dels missatges que sol·liciten pagaments o informació personal, i parar molta atenció. Si tens dubtes, contacta amb la institució per verificar-ne l'autenticitat. També has d'anar amb compte abans de punxar a qualsevol enllaç i no deixar-te portar pels nervis d'una possible multa.

La prevenció en aquests casos és vital i el millor és actuar amb cautela. Precipitar-se pot portar problemes, així que abans de proporcionar les vostres dades, assegureu-vos que tot estigui en ordre.