Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador

L'estafa de la doble trucada que ha posat en alerta l'OCU: compte amb el que passa

Les estafes telefòniques segueixen causant problemes, i cal tenir molta cura en cas de rebre dues trucades seguides

Les estafes estan vivint un auge important en els darrers mesos. La suplantació d'identitat s'ha convertit en el principal 'modus operandi' dels criminals per cometre robatoris i sostreure diners i informació de les víctimes. Ara, un dels darrers casos coneguts té l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) com a principal protagonista.

I és que molts usuaris han denunciat un frau conegut com l'estafa de la doble trucada. Aquesta tècnica busca enganyar els ciutadans argumentant pujades de preu a la seva companyia telefònica per, a continuació, rebre una altra trucada amb una nova oferta avalada per l'OCU. L'objectiu dels delinqüents és que acceptis per quedar-se amb les teves dades.

Com funciona l'estafa de la doble trucada?

Aquesta pràctica afecta les diferents operadores de telèfon, i el procediment sempre és el mateix. La víctima rep una primera trucada on es fan passar per la companyia actual, i l'informen que la tarifa pujarà entre 15 i 20 euros al mes. Al cap d'una estona, l'usuari té una altra trucada d'una suposada empresa nova amb una oferta més atractiva que compta amb el vistiplau de l'OCU.

No obstant això, hi ha una sèrie de consells per detectar aquesta estafa. És estrany rebre dues trucades el mateix dia o en un curt període de temps, així com rebre un avís d'una pujada de preu per telèfon. Així mateix, aquests augments no solen superar els 10 euros i, en cas que sigui així, desconfia.

Les operadores t'han d'avisar de qualsevol increment de preu amb almenys 30 dies d'antelació. Finalment, no t'has de fiar d'una trucada que faci servir el nom de l'OCU per convèncer-te.

Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit
Mai facilitis les teves dades personals per telèfon | Frank Vex

Els consells de l'OCU

L'OCU aconsella una sèrie d'actuacions per evitar possibles fraus. És important verificar si aquests increments són reals i sol·licitar l'enviament de tots els detalls per correu electrònic.

També cal desconfiar de les trucades en què no s'esmenti el nom de l'empresa, per la qual cosa cal estar molt atent i actuar amb prudència. Els delinqüents solen donar molta informació de cop per desorientar les víctimes i saturar-les. D'aquesta manera, és més fàcil que les víctimes, sense tenir gaire coneixement del qual li han comentat, acceptin les peticions dels criminals.

Dit això, l'OCU remarca que mai no autoritza l'ús del seu nom per a fins comercials o publicitaris. Totes les recomanacions oficials estaran visibles a la seva pàgina web.