Microbiòloga de Texas fent proves contra el covid-19 el 6 de març de 2020

El laboratori català que ha estafat amb el seu test de diagnòstic del coronavirus

Es tracta d'una empresa barcelonina que ven més de 3.500 productes d'anàlisi al seu web

Molts han estat els ciutadans que han comprat tests de diagnòstic pel coronavirus en els llocs web de diversos laboratoris; ara bé, són segurs? Un dels tests més venuts ha estat de l'empresa catalana d'anàlisis clíniques Echevarne. El kit, que permet confirmar o descartar la infecció  a partir d'una mostra nasofaríngia, val 165 euros.

Aquesta mostra, suposadament, s'envia al laboratori a través d'una empresa que la recull a domicili i l'interessat obté el resultat passats 4 o 5 dies. Tanmateix, tal com publica 'El Español', Echevarne ha deixat de comercialitzar aquest producte. «Aquest test ja no està disponible», ha comunicat una treballadora del laboratori al mitjà esmentat, obviant donar més explicacions. Tanmateix, el diari ha pogut saber que el motiu pel qual s'ha deixat de vendre és una qüestió d'etiquetatge.

120 euros de diferència amb el test de la sanitat pública

Segons ha assenyalat el ministeri de Sanitat, tant aquest com molts altres tests que s'han venut aquest mes no són vàlids perquè no tenen la marca CE, l'acrònim de Conformitat Europea. Aquesta indica que el producte compleix amb els mínims requisits legals i tècnics en matèria de seguretat de la Unió Europea i, per tant, la seva comercialització a Europa és legal. Així mateix, el laboratori ha estat fent-se d'or sense tenir ni tan sols els permisos per vendre el seu producte. Cal dir que el cost per persona per fer el test del Covid-19 en sanitat pública espanyol és de 46 euros.

Echevarne és una empresa familiar amb més de 60 anys de vida, que ofereix diferents serveis; des d'Anàlisi i Estudis Clínics, fins a Anatomia Patològica, Veterinària  i Indústria. L'any passat, l'empresa va facturar 68,9 milions d'euros. Al seu web venen fins a 3.500 anàlisis diferents que oscil·len entre els 50 euros i els 550, depenent del tipus de test que es vulgui comprar.