Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de la Guàrdia Civil d'esquena

L'estafa de la 'targeta sanitària' amb què et poden buidar els comptes al maig

Ofereixen una sèrie de recomanacions per no caure a l'engany

L'estafa de la targeta sanitària ha posat en alerta la Guàrdia Civil. Han enviat un missatge a tots els ciutadans perquè no caiguin a la trampa dels delinqüents. Serà la manera que no els buidin els comptes.

Fa uns quants dies advertien a través de les xarxes socials d'una campanya que suplanta la Seguretat Social per mitjà d'un SMS. En aquest missatge es demana als usuaris que actualitzin la seva targeta sanitària. Per això se'ls facilita un enllaç on han de punxar si no volen perdre els drets que ofereix aquest document.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En cas de rebre un missatge d'aquestes característiques al telèfon mòbil, el millor és que s'elimini com més aviat millor. És una estafa. Així ho confirma el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions a 20 Minutos.

Com actuen els delinqüents?

Per fer aquesta acció, els ciberdelinqüents fan servir la imatge de l'organisme públic en un missatge de text. Li assenyalen a la potencial víctima «que la targeta sanitària necessita ser actualitzada. I que per fer-ho, ho ha de fer a través de l'enllaç que s'adjunta», assenyalen des de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI).

Foto d'un ciberdelinqüent robant dades de comptes bancaris.
Alerten d'una estafa que s'aprofita de la targeta sanitària. | Getty Images

Expliquen que, un cop punxa sobre el link que faciliten, l'usuari serà redirigit a una web maliciosa. En aquesta nova finestra se li sol·licita que ompli les dades d'un qüestionari.

Entre altres coses, reclamen el nom, cognoms, data de naixement i correu electrònic. Tota aquesta informació que demanin els serà de gran valor per als delinqüents. Podran fer-la servir en el futur per dur a terme més estafes amb les seves víctimes.

Com evitar l'engany?

Qualsevol pot ser estafat per aquests estafadors. No obstant això, hi ha una sèrie de detalls en què hem de fixar-nos i que ens poden servir d'ajuda per no caure en el parany. En primer lloc, es fan passar pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Tanmateix, aquest ministeri no existeix.

Sí que hi ha el Ministeri de Treball i Economia Social o el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Per tant, desconfia de qualsevol SMS que t'arribi procedent d'aquesta via. La targeta sanitària no depèn, en realitat, de cap dels departaments. Ho emeten les conselleries de Salut de les comunitats autònomes.

En aquest tipus d'estafes són molt comuns els errors gramaticals i tipogràfics. Els ciberdelinqüents no són precisament gaire hàbils en aquest assumpte i deixen al descobert moltes de les seves mancances.

Recomanen a les potencials víctimes que també es fixin a l'adreça web a què redirigeix l'enllaç de l'SMS. És de gran importància fixar-se en el domini que apareix darrere el punt, apunten.

En qualsevol cas, des de l'OSI insisteixen que «no s'ha de punxar mai aquests enllaços. Tampoc no s'han d'oferir les dades personals o bancàries per correu electrònic».

La Seguretat Social fa servir un altre tipus de comunicacions

No és un procediment que facin servir els organismes públics per contactar amb els usuaris. Per tant, en rebre'l només l'has d'esborrar i oblidar-te'n.

Foto d'una persona obrint una bústia amb una clau
Les notificacions de la Seguretat Social t'arribaran per correu. | Getty Images

Per a qualsevol notificació, des de la Seguretat Social et faran arribar una carta a la bústia del teu domicili. Per tant, oblida't dels missatges de text o per correu electrònic.

En cas de tenir algun tipus de dubte, és aconsellable posar-se en contacte amb aquestes entitats a través dels seus canals oficials. Sigui per telèfon, email o, fins i tot, de manera presencial a les seves oficines. També hi ha la possibilitat de fer-ho a través del compte de Twitter del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.