Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge duna noia parlant per telèfon i una rodona dun teclat de mòbil

La nova tècnica que utilitzen els lladres per buidar comptes: mitja Espanya en alerta

Les estafes 'Wangiri' van néixer al Japó el 2010, però ara s'ha tornat a posar de moda per tot el món

L'estafa 'Wangiri' és una modalitat de frau telefònic que ha guanyat notorietat els últims anys. Originària del Japó, el seu nom prové de l'expressió "one ring and cut" (un to i penjar).

Actualment, aquest tipus d'estafa s'ha estès globalment i s'han afectat milers de persones. L'objectiu dels ciberdelinqüents, en aquest cas, és que gastis diners de més en tornar la trucada.

Com funciona l'estafa 'Wangiri'?

L'estafa 'Wangiri' és simple, però efectiva. Per dur-la a terme, els estafadors utilitzen sistemes automàtics per fer trucades breus a números aleatoris.

Una persona tecleja un número de telèfon al mòbil, i uns bitllets d'euro a la cantonada inferior esquerra
Si torneu la trucada, podeu incórrer en alts costos | DAPA Images, Pixelshot

Aquestes trucades solen provenir de números internacionals desconeguts. L'objectiu és que la víctima torni la trucada, incorrent en alts costos de tarifació especial.

Quan la persona torna la trucada, es troba amb un missatge gravat o una línia en espera. Com més temps romangui en la trucada, més gran serà el cost. Els delinqüents es beneficien de les tarifes elevades, que poden arribar a ser exorbitants.

Senyals d'alerta a tenir en compte

Reconèixer una estafa 'Wangiri' pot ser senzill si es para atenció a certs senyals. Aquí et deixem algunes pistes per identificar aquest tipus de frau:

  • Trucades perdudes de números internacionals desconeguts: si reps una trucada d'un número internacional que no reconeixeu, és probable que es tracti d'una estafa.
  • Trucades breus: aquestes trucades solen durar només un to, prou perquè aparegui com una trucada perduda al telèfon.
  • Horaris inusuals: les trucades solen fer-se en horaris nocturns o en moments que és menys probable que contestis.
Una persona tecleja al mòbil, i al cercle, un mòbil rebent una trucada d'un desconegut
Si reps una trucada d'un número desconegut el millor és no tornar-la | Getty Images, innara's Images

D'altra banda, per protegir-te de l'estafa 'Wangiri' podeu seguir aquests consells:

  • No torneu trucades a números desconeguts: si reps una trucada perduda d'un número que no reconeixeu, especialment si és internacional, no la torneu.
  • Bloqueja números sospitosos: utilitza les funcions de bloqueig del telèfon per evitar rebre trucades de números sospitosos.
  • Informa el teu operador: si sospites que has estat víctima d'una estafa 'Wangiri', informa el teu operador telefònic. Ells et poden ajudar a bloquejar aquests números i, en alguns casos, a recuperar els diners perduts.
  • Utilitza aplicacions de seguretat: Hi ha aplicacions que et poden ajudar a identificar i bloquejar trucades fraudulentes. Investiga i descarrega't una que s'ajusti a les teves necessitats.

Què cal fer si has estat víctima?

La cosa es complica si has caigut a la trampa. No obstant això, també hi ha alguns consells que pots dur a terme per intentar buscar una solució:

  • Contacta amb el teu operador: informa el teu proveïdor de serveis telefònics sobre la situació. Ells et poden oferir solucions i, en alguns casos, reemborsaments.
  • Revisa la factura: verifica la factura telefònica per identificar càrrecs inusuals. Això us ajudarà a detectar qualsevol activitat fraudulenta.
  • Denuncia el frau: a molts països, hi ha organismes que s'encarreguen de rebre denúncies sobre fraus telefònics com l'estafa Wangiri. Investiga i presenta una denúncia per ajudar a prevenir futurs casos.