Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un agent de la Policia Nacional amb una altra persona amb un mòbil a la mà i el logotip de WhatsApp

Preocupació per l'última estafa a WhatsApp: es queden amb les teves dades en minuts

Les estafes perpetrades pels ciberdelinqüents són cada vegada més professionals i costa més adonar-se'n

L'aplicació WhatsApp ja és una de les més utilitzades a tot el món. Només a Espanya, de fet, passa dels 35,8 milions d'usuaris actius al mes. Per aquest motiu, la plataforma posa tots els seus esforços a assegurar la privadesa i la protecció.

L'objectiu de l'app de missatgeria instantània és que els seus usuaris no pateixin cap problema de ciberseguretat, a causa de l'augment de estafes i estafes a la xarxa. Tot i això, no sempre es pot aconseguir que els delinqüents no es quedin amb les teves dades personals.

Aquesta és la nova estafa a WhatsApp a la qual has de prestar atenció

Moltes són les novetats que té WhatsApp per assegurar la protecció dels que fan servir la plataforma. No obstant això, de poc serveixen aquests esforços si, amb tan sols un clic, poden ser els mateixos usuaris els que caiguin a la trampa. I oferir el control del seu compte.

Una de les últimes tècniques que duen a terme els ciberdelinqüents consisteix a obtenir el control dels comptes dels usuaris a través de les videotrucades. Aquesta funció, cada cop més utilitzada, està al punt de mira de les noves estafes.

Tot comença quan, en accedir a aquesta funció, l'estafador diu que té alguna dificultat tècnica per realitzar la videotrucada amb normalitat. Alguna de les més freqüents sol ser que la càmera no mostri la imatge a WhatsApp.

Muntatge amb una persona escrivint per WhatsApp i un cercle amb el logotip de l'aplicació
Tan solo pulsando un botón, el timador puede acceder al control de tu WhatsApp | Diego Cervo, PixaBay

Així poden robar les teves dades amb una trucada de vídeo de WhatsApp

El delinqüent confia que la persona que està a la trucada de vídeo cregui que aquest missatge és real i que pot solucionar el problema prement un botó. En concret, el de compartir pantalla. Suposadament, això és el que arregla la incidència.

Si l'usuari cau al parany, l'estafador podrà veure el que la persona vegi al dispositiu. Així enviarà un codi de seguretat per SMS al telèfon controlat i acabarà obtenint el control del compte de WhatsApp.

Aquesta estafa està dirigida als que no tinguin gaires coneixements tècnics. Tot i això, les estafes són cada vegada més professionals i, amb una simple fallada, poden controlar WhatsApp i les dades privades del dispositiu, per la qual cosa més val estar alerta.