Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona rebent documents i una altra imatge d'unes mans amb bitllets de 50 euros.

El Banc d'Espanya avisa de 9 novetats: afectaran tots els que demanin un préstec

Són els darrers canvis de la Unió Europea respecte al crèdit al consum i cal tenir-los molt en compte aquest any

Un dels factors clau al mercat de crèdits actual és la digitalització. Aquesta ha comportat nous canvis, per part de les entitats i dels consumidors, que han donat peu a diferents novetats, com recorden des del Banc d'Espanya.

Alguns dels canvis més cridaners estan relacionats amb nous productes, així com amb el comportament i preferències dels usuaris. Per això, s'han adaptat i millorat les normes vigents i se n'han afegit de noves per incrementar la confiança i la seguretat.

Aquestes són les 9 novetats relatives als contractes de crèdit

Des de la Comissió Europea han dut a terme una Directiva per adaptar aquestes normes a l'entorn digital, incrementant la protecció dels consumidors i posant el focus a l'educació financera.

El mes d'octubre passat, el Consell Europeu aprovava la nova Directiva, que entrava en vigor el 19 de novembre, i que recull 9 novetats molt interessants.

Obligació de reconeixement

En primer lloc, s'hi afegeix l'obligació de reconeixement, registre i de supervisió per als intermediaris de crèdit i prestadors que hagin de dur a terme aquesta activitat.

Àmbit d'aplicació

S'estén per abastar, entre d'altres, crèdits de fins a 100.000 euros, menys de 200 euros, sense interessos i sense cap cost. El reemborsament s'ha de fer en 3 mesos amb despeses mínimes, així com els descoberts tàcits.

Publicitat

També queden endurides les normes de publicitat. L'objectiu és que el consumidor no es creï expectatives falses sobre la disponibilitat, l'import degut o el cost del crèdit.

Informació digital

La informació precontractual i contractual s'haurà de presentar de manera clara i adaptada als canals digitals. Si es lliura menys de 24 hores abans de la signatura del contracte, el client haurà d'obtenir un recordatori del seu dret a desistir-hi.

Imatge de fons d'una persona amb papers i un ordinador i una altra amb bitllets dins d'un sobre i una emoticona d'una lupa
La Comissió Europea aprova una nova Directiva, els crèdits es miraran amb lupa | realisticdesing, Pressmaster

Regulació de vendes combinades i vinculades de crèdits

Es prohibeixen les vendes vinculades, a excepció de l'obertura o el manteniment del compte de pagament o estalvi i la contractació d'una pòlissa relacionada amb el crèdit. El prestador està obligat a acceptar altres pòlisses sense modificar-ne les condicions.

A més, s'haurà de garantir un termini d'almenys tres dies perquè l'interessat pugui comparar altres ofertes que fossin més beneficioses.

Assessorament als crèdits

Els serveis d'assessorament es consideren recomanacions personalitzades als clients sobre una o diverses operacions relatives als contractes de crèdit. El prestador haurà d'informar sobre l'existència d'aquests serveis.

Solvència del client

S'incrementen les exigències al prestador relatives a la seva obligació de fer una avaluació sobre la solvència del consumidor. Així com sobre les dades a considerar per prevenir un sobreendeutament.

Coneixements i competència

S'hi afegeixen requisits de coneixements i competència per al personal dels prestadors. A més, s'aplica un règim de remuneracions dels responsables de l'avaluació de solvència per fer una gestió eficaç sobre el risc.

Educació financera

D'altra banda, s'afegeix un nou capítol d'educació financera, així com de suport als consumidors que tinguin dificultats financeres.