Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una persona amb papers i una calculadora i el logotip de l'Agència Tributària

Si estàs separat o divorciat, l'Agència Tributària té una cosa a dir-te

Des de Gestha calculen que prop de 400.000 contribuents no inclouen les reduccions que els corresponen

En plena campanya de la declaració de la Renda, l'Agència Tributària fa un recordatori. Ho ha fet des del sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), que calcula que alguns contribuents continuen sense tenir clar què hi han d'incloure.

En concret, 400.000 persones no inclouen a l'esborrany les reduccions per separació o divorci. A través d'un comunicat, els tècnics lamenten el “gran desconeixement” que encara existeix sobre els impostos al nostre país, posant el focus a l'IRPF.

Muntatge d´una família i el logo d´Hisenda
Les pensions poden ser clau a la Declaració de la Renda | mihailomilovanovic, Agencia Tributaria

La recomanació de l'Agència Tributària a separats i divorciats

Per aquest motiu, quan acaba de començar l'atenció a les oficines per a la declaració de la Renda, des del sindicat fan una recomanació clau. Incideixen en la importància de modificar l'esborrany abans de confirmar-lo i presentar-lo a l'Agència Tributària.

Posant-ne un exemple, indiquen que un terç dels contribuents separats o divorciats donen pensions compensatòries al seu excònjuge, però obliden incloure la reducció de la base imposable.

A més, un 47,5% de les persones (317.579 contribuents) no saben que poden disminuir la progressivitat de les rendes pels imports abonats per anualitats en concepte d'aliments a favor dels fills.

Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda, amb el logotip, al costat d'una altra imatge d'un home parlant per telèfon mentre fa servir un ordinador
Hisenda recorda les reduccions de què es poden beneficiar molts contribuents | Europa Press, Pexels

Les pensions compensatòries redueixen la base imposable a la declaració de la Renda

Des de l'Agència Tributària també recorden un punt clau de les pensions compensatòries a favor de l'excònjuge per separació o per divorci. Aquestes estan establertes al conveni regulador. També de les pensions d'aliments a favor de familiars (que no siguin els fills).

En aquest sentit, aquestes pensions redueixen la base imposable de qui les abona, sense que pugui resultar negativa. A més, si queda romanent, disminueixen la base imposable de l'estalvi a la declaració de la Renda. En aquest cas tampoc no pot resultar negativa.

Entre el 2011 i el 2022, es van dur a terme 1.115.514 separacions i divorcis al nostre país. A més, indiquen que, en el 57% dels casos, es va establir el pagament de pensions alimentàries als fills. Al 10% també es van establir per a l'excònjuge.

Per això, recorden la importància de conèixer què s'ha d'incloure a l'esborrany per poder estalviar en impostos segons el que estableix la normativa. Tot i això, encara són molts els que desconeixen aquest punt de la declaració de la Renda.