Vacunació d'una persona en un centre sanitari de Belfast, al Regne Unit

Els Estats Units dona llum verda a la vacuna i començarà a vacunar abans de dilluns

L'administració del vaccí prioritzarà la gent gran i el personal sanitari i d'emergències

L'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, en anglès) dels Estats Units, l'ens que regula la comercialització de fàrmacs, ha autoritzat aquest divendres l'ús de la vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica nord-americana Pfizer. Després d'aquesta autorització, l'administració del vaccí començarà de manera imminent, sent gratuït per tota la població. Aquest permís d'emergència —un tràmit excepcional previ a l'aprovació— ha estat signada per la FDA hores després que la Casa Blanca advertís al director de l'agència, Stephen Hahn, que podia preparar la seva dimissió si no la tramitava de manera immediata.

En un comunicat, Hahn ha assegurat que «la decisió d'avui segueix un procés de revisió obert i transparent que va incloure aportacions de científics independents i experts en salut pública i una avaluació exhaustiva per part dels professionals científics de l'agència».

Donald Trump treu pit

En la mateixa nit en què el Tribunal Suprem va acabar amb un dels últims de Trump per revertir el resultat de les eleccions presidencials, el president nord-americà va treure pit de l'autorització de la vacuna de Pfizer i Biontech. «A través de la nostra aliança amb Fedex i UPS, ja hem començat a enviar la vacuna a cada estat i codi postal del país; la primera vacuna serà administrada en menys de 24 hores», ha anunciat Donald Trump en un discurs solemne des del Despatx Oval.

El president ha explicat que «els governadors decideixen a on aniran les vacunes en els seus estats i qui les rebrà primer». En aquest sentit, Trump ha afegit que «volem que els nostres ancians, els treballadors de la salut i d'emergències siguin els primers. Això reduirà ràpidament i dràsticament les morts i hospitalitzacions».

«Quan el virus de la Xina va envair les nostres costes, vaig prometre que produiríem una vacuna en temps rècord abans de Cap d'Any. Van dir que no es podia fer, però amb l'anunci d'avui hem aconseguit aquest objectiu», ha sostingut.

Un primer lot de 2,9 milions de dosis

Segons ha explicat Donald Trump, ja s'ha començat a distribuir arreu dels Estats Units un primer lot de vacunes de 2,9 milions de dosis, Abans de finalitzar l'any, Pfizer ha promès 25 milions de dosis abans de final d'any i completar el pròxim mes de març les 100 milions adquirides pel govern de Trump a canvi de 1.950 milions de dòlars. Els Estats Units són el sisè país del món en autoritzar el vaccí de Pfizer, després del Regne Unit, Bahrain, el Canadà, l'Aràbia Saudita i Mèxic.

En aquest sentit, cal recordar que la pròxima setmana podria arribar l'autorització de la FDA de la vacuna de Moderna, un fet que duplicaria la capacitat dels Estats Units per immunitzar els seus ciutadans. Això arribarà en el pitjor moment de la pandèmia als Estats Units, amb més de 200.000 nous casos diaris i superant aquesta setmana els 3.000 morts en 24 hores.