Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una clienta al Parc Central de Tarragona

Centres comercials oberts i confinament comarcal a partir de dilluns a Catalunya

Es permetra la seva obertura al 30% de l'aforament

El Portal de l'Àngel de Barcelona ple de gent fent compres durant la campanya de Nadal
Les mesures entren en vigor el pròxim dilluns | Cedida

Els centres comercials de Catalunya tornaran a obrir a partir del pròxim dilluns, amb un 30% d'aforament, i a partir del cap de setmana que ve es permetrà la mobilitat dins d'una mateixa comarca, segons ha aprovat el Procicat en una reunió mantinguda aquest matí.

L'objectiu de totes dues mesures, que suposen una relaxació de les restriccions imposades en la segona ona del coronavirus malgrat no haver-se avançat encara de fase, pretén esponjar les aglomeracions detectades en espais urbans -especialment carrers comercials- i permetre als veïns de municipis petits accedir durant el cap de setmana a determinats serveis.

S'aprova la mobilitat dins de la mateixa comarca

Així doncs, des del Procicat s'ha acordat que a partir del pròxim cap de setmana qualsevol persona es podrà moure dins de la seva comarca entre les 6.00 hores de divendres fins a les 6.00 hores de dilluns. D'aquesta manera, el confinament de caps de setmana deixarà de ser municipal com ho havia estat fins ara. No obstant això, es manté la restricció d'entrada i sortida de persones de Catalunya, a excepció dels casos que estiguin justificats adequadament. 

Tot i haver aprovat el confinament comarcal, des de Procicat es recomana limitar, en la mesura del possible, els desplaçaments fora del domicili. A més, s'aconsella que en cas de desplaçament s'adopti una estratègia basada en les 'bombolles de convivència' o la 'bombolla ampliada'.

Obertura dels centres comercials al 30% de l'aforament

Com es comentava anteriorment, també s'ha aprovat l'obertura al públic dels centres comercials i recintes comercials amb una limitació, ja que el seu aforament es veurà reduït fins al 30%. A més, es demana que els establiments garanteixin una bona ventilació dels espais tancats sigui a través de ventilació natural o mitjançant altres sistemes de ventilació.

La limitació de l'aforament s'aplica tant als establiments i locals comercials com a les zones comunies i de pas dels centres comercials i recintes comercials. A més, s'hauran de controlar l'aforament i fluxos, als establiments i locals ubicats als centres i als aparcaments. També queda restringit l'accés i l'ús de les zones recreatives, zones infantils o àrees de descans.

Els equipaments d'arts escèniques i musicals podran acollir fins a 1.000 persones

El Procicat també ha aprovat aquest dissabte que les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes i auditoris, puguin acollir fins a les 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, sense superar el límit del 50% de l'aforament màxim autoritzat. Ho podran fer si compleixen amb les condicions de «ventilació reforçada» i garanteixen les mesures de control d'aglomeracions, en una modificació que afecta els equipaments de grans dimensions.

Aquestes mesures, que entraran en vigor dilluns, continuen preveient que les activitats culturals poden obrir limitant l'aforament al 50% i amb un nombre màxim de 500 persones per sessió o actuació. En tot cas, tots els assistents han d'estar asseguts i s'ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats.

En aquest sentit, els titulars de les activitats hauran de presentar una declaració responsable al Departament de Cultura i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'espai de l'activitat, on s'informi de les característiques dels sistemes de ventilació i qualitat de l'aire i dels controls d'accessos i mobilitat.

Actes religiosos, fins a 1.000 persones

Pel que fa als actes religiosos i cerimònies civils, com casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres, poden obrir limitant aforament al 30% i amb un nombre màxim de 500 persones. Ara bé, també podran obrir respectant el límit de l'aforament al 30% i fins a un màxim de 1.000 persones si es desenvolupen «de forma estàtica, a l'aire lliure o bé en espais físics tancats», tot complint les mateixes condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades i garantint mesures de control d'aglomeracions.

També en tots aquests casos els titulars d'aquestes activitats hauran de presentar una declaració responsable al departament de Justícia, per ser el competent en matèria d'afers religiosos, i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'espai de l'activitat.