Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una vacuna contra el Covid-19 d'Astra Zeneca.

Els Estats Units avisen d'un nou efecte secundari de la vacuna Janssen

L'administració de la vacuna està relacionada amb més de cent casos d'una rara malaltia neurològica entre gairebé 13 milions d'inoculacions

Continuen les incògnites al voltant de les diferents vacunes utilitzades per frenar l'expansió del coronavirus. En aquest sentit, l'agència federal del medicament dels EUA ha advertit d'un nou desencadenant.

I és que, la vacuna de 'Johnson & Johnson', més coneguda a Espanya com a Janssen, pot provocar una rara malaltia neurològica d'arrel autoimmune. Per la seva banda, l'agència subratlla que els beneficis de la vacuna superen els possibles efectes secundaris. I també, admeten que el risc és molt escàs.

Tan sols un reduït nombre de casos de la síndrome de Guillain-Barré s'han vinculat a la seva inoculació. Així ho ha informat el diari 'The Washington Post', a través de quatre fonts pròximes a la investigació.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

D'altra banda, la farmacèutica ha confirmat per mitjà d'un comunicat que està col·laborant amb la FDA per aclarir més detalls entre la síndrome i la vacuna.

En aquests dies, les autoritats sanitàries han donat suport a la relació del fàrmac amb la síndrome de Guillain-Barré. Un problema en el qual el mateix sistema immunitari ataca els nervis, provocant debilitat muscular. En alguns casos, fins i tot paràlisi.

Aquest mateix pot originar-se a causa d'una infecció bacteriana o viral aguda. Tanmateix, fins al moment s'han registrat 100 casos després de l'administració de 12,8 milions de dosis de Johnson & Johnson als EUA.

Aquests casos s'han notificat més de dues setmanes després de la seva administració, en un rang màxim de 42 dies. És més, generalment s'ha donat en pacients de més de 50 anys.

En aquest sentit, el 95% dels episodis van ser greus i els afectats van ser hospitalitzats. Fins i tot, segons la FDA, un d'ells va morir.

D'altra banda, els registres disponibles no mostren cap cas de Guillain-Barré vinculat als 321 milions de dosis de vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna administrades al país.

En el punt de mira

La comunitat sanitària de la zona explica que la incidència habitual de la síndrome anteriorment esmentada és d'entre 60 i 120 casos per setmana. I el seu desencadenant principal és el d'un virus, inclòs el de la grip, o un bacteri.

De manera anual, entre 3.000 i 6.000 nord-americans desenvolupen la malaltia. La realitat és que la majoria es recupera totalment. No obstant això, en alguns casos, sobretot en pacients amb edats compreses entre els 50 anys, queden seqüeles musculars.

Gairebé dos terços dels afectats experimenten símptomes com diarrea o afeccions pulmonars. També dels sins nasals diversos dies o setmanes després d'haver emmalaltit.

D'altra banda, entre els receptors de la vacuna de Janssen, el risc de desenvolupar la síndrome, apunta a ser de tres a cinc vegades més gran que entre la població general. Així ho admeten fonts de la investigació.

Un nou cop per a aquesta farmacèutica. I és que cal recordar que, l'abril passat, EUA va suspendre la seva inoculació després d'una sèrie de trombes en dones en edat fèrtil. De fet, en una d'elles li va causar la mort.

Passat un temps es va reprendre després d'una extensa investigació per part de la FDA i la CDC.

Ara la realitat és ben diferent. Aquest mateix mes, la planta de 'Baltimore Emergent BioSolutions', únic productor de la vacuna al país, es va veure obligada a tancar.

Una clausura produïda després descobrir-se que milions de dosis s'havien contaminat amb la vacuna d'AstraZeneca. Aquesta última també es fabricava al centre.

Al voltant de 75 milions de dosis de la vacuna Janssen van ser rebutjades. I, d'altra banda, 40 milions es van considerar aptes per a la vacunació.

Finalment, l'administració de Biden va desviar tota la producció de la dosi d'AstraZeneca a altres instal·lacions. Així, posteriorment, va lliurar el control de la planta de Baltimore a 'Johnson & Johnson'.