Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Estats Units congelat i Austràlia en un infern: el canvi climàtic ja és una realitat

Les temperatures han estat rècord en algunes zones d’aquests països però en situacions totalment contraposades, arribant quasi als -50 a Nord-Amèrica i als 50º al país dels cangurs

El fred ha col·lapsat ciutats com Chicago | Twitter

 

El canvi climàtic ja fa anys que es manifesta però aquest 2019 ha començat amb fenòmens molt extrems  a tot el planeta. Els més destacats, sens dubte, són l’onada de fred extrema als Estats Units i l’onada de calor històrica a Austràlia.  Dues situacions contraposades i ben llunyanes però que tenen el seu origen en el mateix punt: l’escalfament global fruit de la contaminació humana.

La notícia d’aquests últims dies a nivell meteorològic més freqüent a l’hemisferi nord està sent la forta onada de fred que ha afectat gran part dels Estats Units a causa del trencament del vòrtex polar. Les zones més afectades han estat les del mitjà oest, nord i nord-est del país, amb temperatures que gairebé han fregat els -50º a diversos punts amb alguns rècords. Hi ha hagut nevades i risc de congelació en tan sols 10 minuts. Moltes zones del país han tingut pitjors temperatures que les de l’Àrtic o Groenlàndia.

El llac Michigan gelat, aigua polvoritzada en gel en menys d’un segon, almenys 21 morts, més de 2.000 vols cancel·lats, més de 230 milions de persones amb temperatures sota zero, carrers buits en ciutats com ara Chicago  per l’alerta de fred extrem i la suspensió de molts serveis o problemes de comunicació per culpa del gel són algunes de les dades més destacables d’aquesta onada de fred extrem.

La històrica onada de calor converteix Austràlia en un infern

Mentre Estats Units es congela i Europa també pateix fredorades i nevades importants, Austràlia és l’altra cara de la moneda. El país, que es troba a l’hemisferi sud i, per tant, a ple estiu, viu la que probablement sigui la pitjor onada de calor de la seva història, tant pel que fa a les xifres com per la durada. 

En alguns punts s’han arribat a fregar els 50º i s’han batut alguns rècords, com els 46,6º registrats el 24 de gener a la ciutat d’Adelaida, al sud del país. Aquesta onada de calor sense precedents ha causat alguns errors en infraestructures, sobretot de transport, i la mort de milers d’animals, que ja no saben què fer per suportar la calor tan intensa.

Operaris retirant els ratpenats morts per l'onada de calor a Austràlia
Operaris retirant els ratpenats morts per l'onada de calor a Austràlia | Twitter

 

A Victòria, més de 2.000 ratpenats van caure morts al terra a causa de la calor, situació que també s’ha viscut a Nova Gales del Sud i Queensland. Al Territori del Nord s’han trobat prop de 12 cavalls salvatges morts i a Tasmània hi ha dotzenes d’incendis fora de control amb cases i boscos destruïts. 

La calor ha estat extrema aquest mes a Austràlia | Arxiu

 

El canvi climàtic, pràcticament irreversible

Aquests fenòmens extrems no són una casualitat. L’escalfament global està accelerant el canvi climàtic i, a mesura que passin els anys, s’anirà accentuant la meteorologia més extrema, amb estius més càlids i secs i hiverns amb onades de fred i nevades més fortes, segons la zona del planeta. Segons un estudi del Consell Europeu d’Acadèmies de Ciència, aquests fenòmens més violents s’han anat multiplicant des de l’any 1980.

Mapa de l'increment dels fenòmens meteorològics extrems els últims anys
Mapa de l'increment dels fenòmens meteorològics extrems els últims anys | MUNICHRE NATCATSERVICE

 

La cooperació de tots els països per frenar la situació és urgent, però encara hi ha alguns mandataris que banalitzen la situació, com el president dels Estats Units, Donald Trump, que posava en qüestió l’escalfament global en plena onada de fred al seu país amb un missatge molt irònic al seu compte de Twitter.