Ensurt a Cuba per la caiguda d’un estrepitós meteorit

El bòlid va travessar el cel de la província de Pinar del Río, a l’oest del país. La seva caiguda va ser molt sorollosa i vistosa a plena llum del dia i es van trobar fragments de la roca

Gran ensurt el que es van endur els habitants de Pinar del Río, província a l’oest de Cuba, divendres passat, 1 de febrer. Un meteorit va caure a la zona enmig d’un fort soroll i una gran visibilitat al cel a plena llum del dia, cosa que va espantar a molta gent que en aquell moment es trobava al carrer.

El bòlid va sorprendre a tothom quan, en un cel força blau, de cop i volta una gran estela va creuar el cel amb alguns flaixos i dues fortes explosions que van espantar i molt a diverses persones. Posteriorment, es van trobar fragments de la roca a diversos punts. En el següent vídeo es pot veure el moment en què cau el meteorit i se sent l’explosió, causant un fort ensurt entre la gent que presenciava l’escena en aquell moment:

Més enllà de la superfície terrestre, el fenomen astronòmic també va ser observat des d’un satèl·lit amb una càmera d’infrarojos  de l’Institut Cooperatiu d’Investigació de l’Atmosfera de la Universitat Estatal de Colorado:

Investigació de les pedres trobades

Un cop va travessar el cel en direcció nord-est, es van registrar diverses caigudes de fragments del meteorit per tota la zona.  En concret, es van trobar restes de la pedra a les àrees de Los Jazmines, Dos Hermanas, El Cuajaní y Palmarito. El fragment més gran feia uns 11 centímetres de diàmetre, mentre que els experts van recollir mostres de la roca per investigar-la. 

Segons les primeres proves fetes, els fragments trobats estan compostos de ferro, níquel i silicat de magnesi. El Ministeri de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de Cuba va confirmar la caiguda del meteorit, mentre que els fets, que no van causar ferits, sí que van deixar alguns vidres trencats i forats en teulades i terrats.