La carrera per trobar la vacuna contra el coronavirus arreu del món s'accelera dia rere dia, i sembla que cada vegada estem més a prop del final. Els Estats Units i la companyia biotecnològica Moderna estan lluitant a contrarellotge per tenir abans de final d'any la primera vacuna efectiva contra el coronavirus.
Es tracta de la primera vacuna que entra a la fase 3 d'assaig clínic, una etapa en la qual s'iniciarà la prova massiva amb més de 30.000 voluntaris. Tot fa indicar que l'assaig començarà en poques setmanes quan es puguin reclutar el menys a la meitat dels voluntaris.
La vacuna de Moderna podria començar a fabricar-se massivament a finals d'aquest any
Els participants rebran aleatòriament una dosi de 100 micrograms del fàrmac o una dosi de placebo amb l'objectiu principal de comprovar si pot prevenir la malaltia simptomàtica de la Covid-19.
«Esperem tenir les primeres dades sobre efectivitat i seguretat de la vacuna a finals d'estiu, i resultats definitius al voltant de novembre, potser abans», segons ha explicat Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses.
Perquè els resultats siguin positius, la vacuna ha de tenir una efectivitat del 60% i una durada d'uns dos anys. Segons els desenvolupadors de la vacuna aquest és el mínim exigit, tot i que seria desitjable que fos molt més gran.
D'aquesta manera la producció de la vacuna es podria iniciar abans de final d'any, tot i que el gruix de la fabricació es durà a terme durant 2021.
La vacuna més ràpida del món
Els temps previstos convertiran a aquesta vacuna en la més ràpida del món. Des que es va iniciar la pandèmia, els científics han alertat de la impossibilitat de disposar d'una vacuna eficaç i segura per a aquest any, però tot sembla indiciar que finalment sí que serà possible.
L'assaig clínic començarà «només sis mesos després des que es va seqüenciar el virus en la Xina, a finals de gener. Estem batent un rècord mundial de velocitat en el desenvolupament d'una vacuna», assenyalava el doctor Anthony Fauci.
Segons Stéphane Bancel, CEO de la companyia biotecnològica Moderna, «la prioritat era la velocitat, però sense comprometre la seguretat».