Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un os rentador als boscos americans

Vídeo molt sorprenent: graven per primera vegada als boscos de Catalunya un os rentador

L'animal va ser observat a través de fototrampeig a Maçanet de Cabrenys, a l'Alt Empordà

Imatge d'un os rentador als boscos americans
L'os rentador és una espècie invasora a Catalunya i ha estat captat per primer cop a l'Alt Empordà | Twitter

Dos socis del Centre Excursionista Maçanetenc (CEM) van enregistrar aquest passat 22 de juliol, per primera vegada  a Catalunya, un os rentador. L'animal  va ser gravat als boscos  de Maçanet de Cabrenys, a l'Alt Empordà. No és el primer cop  que es té coneixement d'algun exemplar d'aquesta espècie a Catalunya, però sí que és la primera vegada  que s'aconsegueix una gravació  d'aquest animal  en els nostres boscos.

En el vídeo  es mostra com l'animal  camina tranquil.lament per un arbre caigut en cerca d'aliment que no troba i, finalment, acaba marxant pel seu propi peu. Les imatges van ser gravades a través d'una càmera de fototrampeig  ubicada en un arbre de la zona. Aquestes càmeres  funcionen de nit amb infrarojos, s'activen amb la detecció de moviment i comencen a gravar durant un temps determinat.

Espècie invasora

L'os rentador  és una espècie invasora que té el seu hàbitat natural al nord i centre del continent americà. Però la seva procedència fins als boscos  de l'Alt Empordà no és clara. En altres punts de la Península sí que és més habitual trobar-ne (Madrid, Castella-la Manxa o Galícia) i es posa en dubte si s’ha alliberat de manera intencionada o accidental per part d’algun particular que el tenia com a animal  de companyia. 

Os molt conflictiu en els nostres ecosistemes

Segons els experts, la presència d’aquest animal  al nostre entorn pot perjudicar greument altres varietats autòctones com la guineu, el teixó  o la llúdriga, amb els quals competeix per l’aliment. Per tant, la presència d’aquest animal a la comarca empordanesa no deixa indiferent ningú, ja que es considera una de les cent espècies invasores més problemàtiques a Europa.

En declaracions a RAC1, els dos socis del CEM  Xavier Turró i Lluís Genover expliquen que van aconseguir l'enregistrament gràcies a una càmera sensible als moviments que s'utilitza per estudiar quina fauna habita en una zona concreta.