Dues persones donant-se la mà i en primer pla una imatge de diversos bitllets apilats

Estirada d'orelles als bancs espanyols: avís sobre les condicions que marquen

Les entitats ofereixen noves promocions que han de tenir el vistiplau del Banc d'Espanya

Les empreses se les han d'enginyar per captar nous clients, igual que les companyies del sector bancari no seran menys. Recentment, acaben de rebre una estirada d'orelles per les condicions que imposen a les seves campanyes de promoció.

Amb força freqüència, els bancs solen oferir descomptes, regals i unes clàusules molt avantatjoses en els seus productes. Mitjançant aquests mètodes aconsegueixen captar l'atenció de nous usuaris.

Cada cop resulta més freqüent que garanteixin uns diners per l'obertura d'un compte i la domiciliació de la nòmina. També són molt donats a tornar un percentatge de les compres que es facin amb les targetes de crèdit. Al capdavall, es tracta de buscar alguna justificació perquè es canviïn de companyia.

Advertiment del Banc d'Espanya sobre la publicitat

Els clients, abans d'escollir un banc, solen estudiar les diferents condicions que ofereixen les entitats financeres. Es tracta de decantar-se per aquella opció que s'ajusti millor a les nostres necessitats, no només s'ha de buscar la proposta que ens garanteixi les rendibilitats més grans.

Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros i una rodona amb mans mostrant un tracte
Cal tenir diferents qüestions en compte a l'hora d'escollir un banc | Rattanakun, Claudiodivizia

També és imprescindible que ens donin un tracte adequat i que hi hagi un cert grau de complicitat amb ells. Que siguin resolutius i capaços de resoldre qualsevol problema que es pugui tenir. Això és una cosa que valorarem molt quan ens hàgim d'enfrontar a algun contratemps.

El Banc d'Espanya també s'ha volgut pronunciar sobre les campanyes que posen en pràctica aquestes entitats. Indiquen que «la informació transmesa als missatges publicitaris sol tenir un gran impacte en les expectatives del client». Però, també influeix en el «consegüent procés de presa de decisions».

Incideixen que la publicitat que ofereixen sobre els productes i serveis resulta de molta utilitat per als ciutadans. D'aquesta manera tindran la possibilitat d'escollir l'opció que millor s'ajusti al que ells demanin a cada instant.

La institució que lidera Pablo Hernández de Cos s'encarrega de supervisar totes les promocions que posen en marxa els bancs. Principalment perquè els usuaris obtinguin una informació «clara, suficient, objectiva i no enganyosa», publica Economía Digital. Ells tindran l'última paraula sobre qualsevol campanya que es tregui el mercat per tal de protegir els interessos del consumidor.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Entre altres qüestions, s'ocupen d'assegurar que la publicitat s'ajusti a les exigències reguladores i als criteris del supervisor bancari. En cas que alguna no els convenci, sempre tindran la potestat d'imposar-ne el cessament o rectificació, a més de sancionar.

Com no caure al parany de la publicitat enganyosa

Assenyalen que per no ser víctima de la publicitat enganyosa d'un banc és molt important ser «previngut». Això ens portarà a revisar amb deteniment la lletra petita de la publicitat. És possible que un cop signat el contracte ens assabentem d'algunes condicions que puguin ser perjudicials per als nostres interessos.

Muntatge d´un fons amb molts bitllets d´euro i una persona gesticulant bogeria
Cal ser previngut per no ser víctima de publicitat enganyosa dels bancs | Getty Images, DAPA Images

La institució financera explica que, en primer lloc, cal informar-se sobre les característiques essencials del producte a contractar. Sobretot en l'import, tipus d'interès, terminis, comissions i possibles despeses vinculades.

Però, insisteixen sobretot en la necessitat de reparar al TAE. Es tracta d'un indicador que els usuaris poden utilitzar per comparar amb altres ofertes. A més, ha d'aparèixer destacat a les promocions.

A tot això se li han de sumar les condicions especials que pot exigir l'entitat bancària per aconseguir un producte. En general, sol·liciten que es tracti d'un client nou, que tingui una edat determinada o aporti una quantitat concreta de capital. Tampoc cal passar per alt si ens obligaran a contractar altres productes per beneficiar-se de les condicions que promocionen a les seves campanyes.