Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb un cel blau amb sol i algun núvol i, al centre, el mapa de temperatures de l'AEMET

Estiuet de Sant Miquel: l'AEMET confirma fins a quin dia farà calor

El bon temps ens acompanyarà durant uns quants dies

L'estiuet de Sant Miquel ja es deixa notar en alguns punts de la península Ibèrica. Aquest fenomen té lloc el 29 de setembre, però sembla que aquest any s'ha avançat. Almenys així ho demostren les temperatures càlides que s'han registrat les darreres jornades.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el bon temps ens acompanyarà durant uns quants dies. Hi haurà «cels poc ennuvolats o clars», amb temperatures «màximes pròpies d'estiu», apunten a través d'una publicació a la xarxa social X.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Per tant, caldrà tornar a rescatar els banyadors i aparcar de manera temporal les jaquetes i els abrics. I és que l'estiuet de San Miguel «durarà almenys 10 dies més, fins a primers d'octubre», anuncien.

Sense cap dubte suposa una petita treva per a alguns després d'un període de molta inestabilitat. Cal recordar que la primera quinzena de mes va ser especialment plujosa, amb caiguda dels termòmetres. Però al moment menys esperat recuperem l'estiu.

Una dona passant molta calor per Sevilla amb un ventall
Els termòmetres patiran un repunt durant aquesta setmana | Europa Press

Fins a 3 graus més en aquesta època

La calor i l'absència de precipitacions predominaran fins al 2 d'octubre com a mínim. Començarem a notar aquest canvi a partir de dilluns. Després d'un cap de setmana protagonitzat pels cels coberts i un ambient més aviat fresc, la situació s'anirà estabilitzant.

No hi ha previsió de pluges, encara que a partir de dimecres s'espera el pas de successius fronts, que van associats a borrasques atlàntiques. És probable que deixin cels més ennuvolats al conjunt de la Península, mentre que les pluges es produirien al nord-oest.

Les primeres pujades de temperatures es van registrar aquest diumenge, una tendència que es mantindrà al llarg de la setmana. Es registraran durant les properes jornades valors tèrmics superiors al que és habitual per a aquestes dates. Estimen que es trobaran entre 1 i 3 graus per sobre.

El portaveu de l'AEMET, Rubén del Campo, indica que «parlarem per tant d'un període estable. Conegut com l'estiuet de Sant Miquel a moltes zones del nostre país». Posa especial atenció a les temperatures nocturnes, que experimentaran notables increments. Tampoc es quedaran enrere les diürnes, que rondaran els 25 ºC, arribant a situar-se als 32 ºC al terç sud.

Unes setmanes de calor i de platja

El 23 de setembre passat es donava per inaugurada la tardor de manera oficial. Per a alguns, el canvi d'estació ja s'havia produït abans. Principalment pel pas de diverses DANES i les pluges torrencials que van deixar alguns fronts.

L'empitjorament del temps va ser visible des de principis de setembre. Tot i això, en l'últim tram de mes s'espera un canvi radical de la situació. Els valors patiran un repunt que possiblement tornin a activar les alertes de l'AEMET.

Aquells que ja hagin guardat el ventilador i la roba d'estiu fins a l'any que ve, potser haurien de pensar a tornar-los a rescatar. A més del sud d'Espanya, les pujades tèrmiques més grans també s'apreciaran al' àrea del Mediterrani, publica Ok Diario. A les hores centrals del dia s'assoliran els 30 ºC en aquests punts.

Alguns tornaran a retrocedir en el temps i les imatges de gent a les platges es tornaran a repetir de nou. Però possiblement només és una petita treva pensant en tot el que s'aproxima. La tardor apunta que serà especialment freda, com sol ser habitual per a l'època.

Mentrestant, durant els propers deu dies gaudirem de l'estiuet de Sant Miquel. El més normal és que es produeixi el 29 de setembre, però en aquesta ocasió s'ha avançat i, a més, s'estendrà fins al començament d'octubre.