Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu

Ajuda de més de 500 € per a molts jubilats: a qui la donen i com demanar-la

La podran cobrar alguns pensionistes amb pagues especialment baixes

Alguns jubilats, per molt que tractin d'estirar les seves pensions, tenen seriosos problemes per arribar a final de mes. Perquè això no passi, des de l'administració se'ls ofereix una sèrie d'ajuts. Una puja per sobre dels 500 euros.

T'interessarà conèixer qui pot optar-hi i quins requisits exigeixen. En primer lloc hauries de saber que estan orientades a aquells que cobren una pensió no contributiva. Aquest tipus de prestacions serveixen per protegir aquells que no hagin cotitzat mai i, si ho han fet. no aconsegueixen els períodes mínims.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Amb això s'intenta que tothom disposi d'uns ingressos per poder fer front a les despeses bàsiques. Entre ells l'alimentació, la roba, l'energia i el pagament d'un habitatge. En aquest sentit, cal destacar que molta gent gran resideix de lloguer.

En els darrers temps les rendes s'han disparat en excés. En alguns casos, certes zones o immobles han esdevingut inaccessibles per a algunes persones. Davant d'aquesta mena de situacions, el Govern té l'obligació d'actuar.

Per això els que cobrin una pensió no contributiva i visquin de lloguer puguin beneficiar-se d'aquest xec que arriba a 525 euros. Rep el nom de sol·licitud de complement per a titulars de pensió no contributiva que resideixin de lloguer.

Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades
S'exigeix que el beneficiari visqui en una casa de lloguer | 89Stocker

La gestió d'aquest ajut va a càrrec de l'Instituto de Mayores i Servicios Sociales (Imserso). A més, la concessió d'aquesta queda condicionada al compliment d'unes quantes exigències.

Requisits per cobrar ajut de 525 euros

La persona que opti al xec de 525 euros ha de reunir una sèrie de condicions. En primer lloc ha de tenir reconeguda una pensió no contributiva, sigui de jubilació o invalidesa.

No pot disposar d'un habitatge en propietat, sinó que ha d'aparèixer com a titular d'un immoble de lloguer. A més, se li reclamarà que no tingui vinculació amb l'arrendador. Ni relació conjugal ni de parentiu fins a tercer grau.

Altres de les condicions que imposen des de l'Imserso és que visqui a l'esmentat habitatge de forma habitual. Cal que la durada del lloguer superi l'any. També que hi hagi residit durant 180 dies abans de la data de sol·licitud de l'ajut.

En el cas que a l'immoble convisquin diversos perceptors d'una pensió no contributiva, només hi optaria el titular del contracte. Si en fos més d'un, aleshores el beneficiari passaria a ser el primer dels que apareguin a l'acord d'arrendament.

Una parella de fons amb fent compres per internet, amb una targeta a la mà i una imatge d'unes mans amb una cartera amb diners
Cal complir una sèrie de requisits per cobrar el xec | Pexels, Getty Images Signature

Com han de sol·licitar els pensionistes el xec?

Si vius de lloguer i cobres una pensió no retributiva tens moltes possibilitats que et reconeguin aquesta ajuda. Tots els requisits exigits i que es van plantejar anteriorment tenen un propòsit clar. I és que el xec de 525 euros arribi només a aquelles persones que no tenen recursos i presentin problemes per afrontar l'arrendament.

Els interessats a percebre-la s'han d'adreçar als òrgans competents de les seves comunitats autònomes respectives, publica El Correo. Aquestes entitats són les que assumeixen les competències per a aquest tipus de pensions.

Cal aclarir que es tracta d'un únic pagament, que aquest any pujarà a 525 euros. El termini per demanar-la s'estén fins al 31 de desembre. Pel que fa a la documentació que cal aportar, aquesta pot variar en funció de la comunitat.

Algunes tan sols demanen l'imprès de sol·licitud i el contracte de lloguer. Mentre que en altres demanaran més documents, com ara el certificat d'empadronament i una declaració responsable. En aquesta última han de confirmar que no mantenen cap mena de parentiu ni de relació amb l'arrendador.