Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona embarassada

Un estudi català ho mostra: el Covid pot causar la mort als fetus en embarassades

Patòlegs del Clínic de Barcelona, la Vall d'Hebron i el Parc Taulí han detectat casos de lesions a la placenta que pot afectar el fetus i causar-li la mort

Una de les pors de moltes embarassades durant la pandèmia ha estat contagiar-se de Covid-19 i que la malaltia pogués afectar el nadó. És per això que les autoritats sanitàries van promoure la vacunació del col·lectiu una vegada confirmat que aquesta les dosis no suposaven cap perill. A més, s'ha confirmat que el virus pot estar darrere de la mort d'alguns fetus.

En els últims mesos s'ha estudiat com podia afectar el coronavirus a una població tan vulnerable com són les embarassades. S'han diagnosticat casos de morts fetals, i patòlegs del l'hospital Clínic de Barcelona, la Vall d'Hebron i el Parc Taulí de Sabadell han detectat que es produeixen casos de lesions a la placenta. En aquest sentit, s'ha confirmat que la causa és la Covid-19, que pot acabar afectant greument el fetus i causar-li la mort.

En total s'han estudiat uns 200 casos de dones embarassades que han patit covid. En el 4,5% dels casos, el virus havia causat una lesió a la capa de cèl·lules de la placenta. En un 2,5 per cent, aquest problema va ser la causa de la mort del fetus. La conclusió positiva és que en el 95% de les embarassades la infecció no va arribar al fetus. Tot i això, els autors de l'estudi assenyalen que el percentatge és relatiu a causa de la poca quantitat de mostres de casos afectats.

Com es produeix la mort del fetus

La mort de l'infant es produeix per culpa d'una infecció a la placenta, en què el virus provoca una lesió que els metges no havien vist fins ara. Concretament, afecta els tropoflastos, una capa de cèl·lules que s'encarrega de l'intercanvi d'aliment entre la mare i el fetus i de la neteja i l'arribada de l'oxigen al petit.

Els hospitals catalans no són els únics que han detectat aquests casos. A l'estudi publicat, a la revista 'Modern Pathology', els investigadors expliquen que altres centres d'arreu del món tenien aquesta sospita. «La mort fetal passa pel volum de teixit infectat», explica Alfons Nadal, patòleg de l'Hospital Clínic i investigador de l'Idibaps, en una peça de 'La Vanguardia'.

Tot i que la infecció no havia estat vista abans en la placenta, si que és similar a la que la Covid-19 produeix en altres òrgans. «La necrosi tan massiva d'aquesta capa de trofoblastos no l'havíem vist mai. No s'assembla a altres infeccions. Reprodueix, en canvi, el que es veu en els pulmons de pacients de Covid amb infecció molt greu», explica el doctor.

Nadal explica els detalls de com és aquesta rara infecció. Normalment, en un problema vascular la placenta mor gairebé sencera o en part. En canvi, en aquest cas, «només mor la capa trofoblàstica». Aquesta capa de cèl·lules «s'aplana, i ja no pot fer aquest intercanvi de nutrients i oxigen». Depèn de la mida de la placenta, el dany pot ser més o menys gran.

Ni les setmanes d'embaràs ni l'estat de la mare influeixen en la infecció

D'altra banda, no s'han detectat factors específics que expliquin què pot causar la mort del fetus. En l'estudi hi van participar embarassades d'entre 24 i 39 anys. En principi, hi va haver embarassades que es van veure afectades en la fase inicial de la malaltia o estant ja molt avançada. La infecció, però, es va donar també en alguna contagiada que no presentava símptomes ni va estar hospitalitzada.