Diners en un caixer automàtic

Indignació a Catalunya amb la nova comissió dels bancs

Diversos bancs estan cobrant una nova comissió tot i no ser obligatòria

Els bancs espanyols començaran a cobrar una comissió  als seus clients per treure diners en efectiu a la finestreta. Estem vivint una època absoluta de crispació en la qual les conseqüències de la pandèmia estan repercutint a les economies domèstiques. Molts sectors s'han vist afectats i els seus treballadors ha perdut grans quantitats de diners, cosa que ha provocat un empobriment de la població.

Malgrat els esforços del Govern per frenar aquesta situació, les empreses i institucions endureixen els seus costos per evitar tenir pèrdues. Aquesta és una disputa més com la de les elèctriques i l'executiu de Sánchez o l'encariment de les consumicions als bars. Una infinitat d'augments a què se suma una nova normativa proposada pel Banc d'Espanya. Els locals bancaris són un dels sectors que més crítiques reben per les taxes i retencions que fan als seus clients.

De fet, les comissions que afegeixen als comptes dels seus clients per manteniment o retencions imprevistes creen una esfera de tensió. Són moltes les veus que s'alcen contra les demandes dels bancs, tot i ser una batalla perduda. Aquesta setmana s'ha conegut la nova comissió que podran aplicar, que ha causat un gran enrenou i indignació per part de la societat.

La nova comissió dels bancs que estreny més les economies domèstiques

La indignació ha tornat després de l'anunci d'una normativa, que ha estat contemplada per a realitzar els tràmits a través de les màquines i no dels treballadors, i que afecta els clients de les sucursals bancàries. Molts es queixen de les comissions i impostos que s'han de pagar per dipositar els diners als comptes a través de la finestreta.

Aquesta setmana, el Portal del Client Bancari del Banc d'Espanya ha exposat que en determinats bancs s'ha començat a cobrar una comissió addicional. Tot i que aquesta normativa no és obligatòria, molts ja l'estan posant en marxa amb finalitats lucratives per a les entitats. A la nota de premsa del Banc d'Espanya han volgut oferir informació i han matisat alguns punts rellevants.

«Les comissions per treure diners en caixers d'altres entitats són habituals, però el pagament per aquest servei de finestreta és una pràctica nova que causa sorpresa en els clients», assegurava el Portal del Client Bancari. Amb això s'han volgut desvincular de la decisió i dipositar la responsabilitat en les diferents entitats bancàries del territori nacional.

És cert que cada establiment pot imposar els càrrecs que consideri oportuns per cada activitat. Per evitar l'abús, el Banc d'Espanya ha proposat un criteri de bones pràctiques perquè les entitats facilitin un mitjà gratuït. Tot i això, les entitats bancàries s'aferren a qualsevol llacuna o a les seves pròpies normes per imposar costos addicionals als seus clients.

A més, molts estan alertant que les comissions es cobren sense previ avís i amb unes quantitats molt elevades que varien segons el local. Esperem que no tots facin aquesta nova comissió i deixin d'esprémer tant l'economia. Els bancs han de tenir en compte la situació personal de cada persona i evitar cobrar diners per moviments dels seus propis clients.