Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Científics investigadors busquena contrarrellotge una vacuna contra el coronavirus

Descobreixen que un producte que tots tenim a casa és últil contra el coronavirus

Calen assajos clínics per acabar de confirmar-ne el potencial

Científics investigadors busquena contrarrellotge una vacuna contra el coronavirus
Calen assajos clínics per acabar de confirmar-ne el potencial | Catalunya Diari

Un grup de científics de diferents disciplines ha revisat la recerca científica en l'àmbit de la higiene bucal i ha destacat el potencial dels col·lutorisper reduir la transmissió de la Covid-19.

  

  

Entre els participants del treball, publicat a la revista 'Function', es troba el viròleg, catedràtic de la Facultat de Biologia de la UB i president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, a més d'especialistes en lípids, microbicides i experts en salut de les universitats de Cardiff, Nottingham, Colorado, Ottawa i Cambridge. També hi ha participat la indústria, facilitant informació sobre la formulació dels col·lutoris.

Higiene bucal com a clau per reduir el virus

Una de les estratègies que han plantejat els científics per a inactivar al nou coronavirus a la gola és danyar-ne la membrana. Estudis  previs han mostrat que els agents que hi ha habitualment en els col·lutoris bucals, amb quantitats baixes d'etanol, povidona iodada i clorur de cetilpiridini, podrien degradar les membranes lipídiques que envolten els virus.

  

  

En aquest estudi, els investigadors han avaluat les formulacions de col·lutoris existents per determinar la seva capacitat potencial d'actuar sobre els lípids del nou coronavirus i han suggerit l'estudi clínic d'alguns compostos. Al seu judici, la recerca publicada fins ara sobre virus embolicats, inclosos els coronavirus, reforça la idea que fa falta més recerca sobre si la neteja oral  podria considerar-se una manera de reduir la transmissió del virus.

Calen assajos per confirmar-ho

La recerca per a determinar el potencial d'aquest enfocament podria incloure l'avaluació de fórmules ja existents o dissenyades a mesura en el laboratori. En qualsevol cas, els experts han comentat que ja seria possible dur a terme assajos amb alguns dels productes existents en el mercat.

  

  

«Caldria comprovar si mimetitzant els temps i les condicions dels gargarismes amb productes que contenen una sèrie de components amb activitat viricida s'inactiva realment el virus. No obstant això, mantenir la distància social  i establir barreres contra la transmissió, com l'ús de mascaretes i guants, continua sent el mètode més efectiu per a frenar la propagació del virus», ha resolt Bosch.