Aquest matí de dijous es feia oficial la notícia que avançava la premsa japonesa feia uns dies. Nissan confirmava el tancament de les seves plantes de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu a Barcelona.
Aquesta decisió afecta 3000 treballadors de les plantes, però també repercuteix en 20.000 famíliesque es beneficiaven de l'empresa, com és el cas dels treballadors indirectes. La major part de la plantilla es residia a les zones de Montcada, Santa Coloma, Cerdanyola o Ripollet.
Molts es plantegen deixar Catalunya
El mitjà 'El Español' va reunir-se amb algunes de les famílies més afectades per aquest tancament, com és el cas de Susana i Alejandro. Ambdós, segons explica el citat mitjà, es van conèixer en una manifestació contra els acomiadaments de l'empresa l'any 2008.
"Todos somos Nissan”. Lo han gritado un centenar de trabajadores de Nissan en Ávila en apoyo de sus compañeros de Barcelona. Se han concentrado a las puertas de la fábrica abulense. Unos dentro, trabajando, otros fuera, los afectados por un ERTE. #Nissan@RTVEcyl@radio5_rnepic.twitter.com/YnCbme5Pnu
— Helena Cerveto (@helenacerveto) May 28, 2020
Tal com relata 'El Español', la parella depèn completament dels seus llocs a l'empresa, per la qual fa més d'una dècada que treballen. «Si tanquen, per ara tenim l'atur. Però si la situació s'allarga molt sí que hauríem de plantejar-nos mesures dràstiques, com vendre la casa i marxar de lloguer», afirma Susana.
«Ens han deixat morir. Teníem adjudicats projectes que funcionaven bé, però ara ens els prenen i se'ls emporten a França», lamenta Alejandro. «Ens plantegem la possibilitat d'acceptar una mobilitat dins de l'empresa i anar a viure a Àvila, per exemple, que allà tenen factoria». Això suposaria deixar l'habitatge que comparteixen a l'Hospital de Llobregat i començar una nova vida lluny de Catalunya.
Colau no sabia on estava la Nissan
Per la seva banda, i mentre Torra planeja una reunió per abordar el tancament de Nissan, Alejandro afirma que Ada Colau ha mostrat poc interès per saber la situació de les fàbriques de Barcelona: «No se'ns ha fet el cas que mereixíem. Ni mediàtic ni polític. Imagina't: jo vaig ser membre del comitè de l'empresa durant un temps. Ens vam posar en contacte amb ella per explicar la situació i ella no sabia ni on estava la Nissan, que és una fàbrica que es troba a Barcelona, municipi on ella governa. Aquest és l'interès que han demostrat».
'El Español' també recull el testimoni de Manuel Polo, qui va començar a l'empresa als anys 70. Fa dos anys que està prejubilat, però això no l'ha impedit unir-se als seus companys en les manifestacions contra el tancament. «Vaig entrar a l'empresa l'any 1974, quan encara no era Nissan sinó Motor Ibérica. He viscut de tots els colors: l'aturada del 75, la vaga del 76, que va durar quatre mesos i amb tota la plantilla fent la serp per la fàbrica...». Tot i les seves experiències, creu que aquesta serà la crisi més dura que viurà l'empresa a Barcelona. «Les he vist totes, però a la que pitjor pronòstic li veig és a la d'ara».
Los trabajadores de Nissan queman neumáticos a las puertas de la fábrica en Barcelona en protesta por su cierre.https://t.co/cvBt3oiRV3#Nissan
@maykanavarropic.twitter.com/P7wQnwkAWo— La Vanguardia (@LaVanguardia) May 28, 2020
La jornada continua amb les manifestacions dels treballadors i la concentració davant les fàbriques. Concretament, durant aquest matí han bloquejat l'accés al parc logístic de la Zona Franca i han tallat la ronda Litoral de Barcelona en ambdós sentits.