Nissan decideix finalment tancar la planta de Barcelona

El tancament forma part d'una reestructuració global de la companyia

Un concessionari de Nissan
Nissan decideix finalment tancar la planta de Barcelona | cedida

[Actualització 08.46 hores] Nissan ha confirmat el tancament de les seves plantes de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu mitjançant un comunicat al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i als seus treballadors i sindicats. 

El tancament deixarà sense feina 3.000 persones de les tres plantes, però també milers de persones d'altres fàbriques de proveïdors de la companyia nipona. En total es poden veure afectats per aquesta mesura uns 20.000 treballadors. 

[Notícia original]

Després de mesos d'incertesa, Nissan ha decidit finalment tancar la seva planta de Barcelonatot i els esforços del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona perquè seguís en marxa. Amb aquest tancament, 3.000 treballadors catalans quedaran a l'atur de forma directa i afectarà 13.000 treballadors de forma indirecta, segons han informat els sindicats.

La companyia nipona encara ha de comunicar, aquest mateix dijous, 28 de maig, la decisió als treballadors i responsables de la planta i als sindicats, en una videoconferència que se celebrarà al voltant de les 8:30 hores. Els sindicats, per la seva banda, han convocat una concentració a les portes dels centres de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu.

Ja feia dos anys, segons va explicar la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, que el govern espanyol manté converses amb la companyia japonesa per intentar que no tanquessin la planta, l'única de l'Estat que es veurà afectada per la seva reestructuració. 

En els últims sis mesos, aquestes converses s'havien accelerat i el govern, la Generalitat i l'Ajuntament de la capital catalana havien fet una última proposta a Nissan per romandre a Barcelona, que finalment ha rebutjat.

Nou pla global: Renault, Nissan i Mitsubishi es reparteixen el món

El tancament de la planta de Barcelona forma part d'un nou pla de reestructuració global de la companyia, que en els últims anys ha vist baixar la demanda dels seus vehicles, i que afectarà uns 20.000 treballadors a tot el món, la majoria a Europa. 

La companyia nipona va arribar a un acord de col·laboració amb Renault i Mitsubishi pel qual es reparteixen el mercat mundial i la seva producció. Cada marca liderarà la producció i distribució de vehicles allà on sigui més competitiva, de manera que Nissan enfocarà el pes de les seves operacions al mercat nord-americà, a Sud-àfrica, l'Orient Mitjà i els països asiàtics com la Xina i el Japó.

D'altra banda, el territori europeu «se'l queda» Renault, juntament amb una part del nord-oest del continent africà, Rússia, Amèrica Llatina i Corea del Sud. Mitsubishi, al seu torn, tindrà el control del mercat al sud-est asiàtic i a Oceania. Aquest pla busca retallar despeses i multiplicar l'eficiència de la venda dels seus vehicles. 

Aquesta repartició del món, en termes econòmics i productius, farà que es redueixi a la meitat (de 8 a 4) el nombre de plataformes de cada marca. A més, també unificaran el seu model productiu, de manera que una única marca serà l'encarregada de desenvolupar un model concret, mentre que la resta de marques el replicaran a les altres regions, reduint així la inversió necessària per a la producció de nous vehicles.

De moment, però, Makoto Uchida, CEO de Nissan, i Jean-Dominique Senard, president de Renault, han descartat una fusió de les tres empreses i parlen sempre en termes de «major integració». 

Així doncs, aquesta nova reestructuració ja feia preveure que la planta de Barcelona no tenia cabuda als plans de la companyia, ja que és l'única de l'Estat espanyol que fabrica vehicles, i aquesta tasca recaurà ara a Renault, líder del sector a Europa. Les altres plantes de la companyia nipona a Espanya fabriquen peces també per a Renault, i per tant, segueixen sent necessàries i productives en aquest nou sistema. 


Comentaris

envia el comentari