Un miler de treballadors de Nissan bloquegen la Zona Franca el 28 de maig de 2020

Els treballadors de Nissan tallen la ronda Litoral de Barcelona en senyal de protesta

La companyia ha confirmat el tancament de les plantes a Catalunya aquest dijous

Centenars de treballadors de Nissan han tallat la ronda Litoral de Barcelona en tots dos sentits, després de bloquejar els accessos a la Zona Franca, concretament la sortida 18b de la ronda Litoral en sentit Nus de la Trinitat, així com la C-17  a l'altura de Montcada i Reixac. 

A més, alguns dels empleats han desplegat pneumàtics a l'entrada de la planta de Barcelona també en senyal de protesta pel tancament de les seves plantes a Catalunya, que deixa sense feina a més de 3.000 persones i acabarà afectant probablement a prop de 20.000 empleats, tenint en compte l'efecte que això suposa per als proveïdors.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat aquest matí  a les 11 h una reunió amb el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, per abordar l’anunci del tancament de Nissan. Partits i sindicats han mostrat el seu disgust per la notícia i el seu suport als treballadors afectats.

El govern espanyol «lamenta» la decisió

El govern espanyol ha fet públic un comunicat on «lamenta» l’anunci per part de Nissan del tancament de la seva planta de  Barcelona  i apunta que, un cop coneguda la decisió, s’obre un període de negociacions  on s’establiran els terminis i les condicions del procés.

L’executiu espanyol té previst també convocar en els pròxims dies la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i centrals sindicals per analitzar conjuntament la situació i estudiar «diferents escenaris de futur».

«Abandonar Barcelona és abandonar la Unió Europea»

El govern considera que la continuïtat de la planta «és possible mitjançant el pla de viabilitat presentat fa alguns mesos a la presidència de Nissan i elaborat de manera conjunta pel Ministeri d’Indústria i la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca».

  

Segons l’executiu espanyol la viabilitat de la planta de Barcelona «té sentit econòmic» i per a Nissan  és més rendible invertir que assumir el cost del tancament, que podria superar els 1.000 milions d’euros. La planta, segons el Ministeri, té «caràcter estratègic» i abandonar Barcelona «és abandonar la Unió Europea amb el consegüent cost reputacional  en un mercat de 500 milions d’habitants».