Els presidents del Govern català i de l'executiu central, Quim Torra i Pedro Sánchez, han mantingut una conversa aquest dijous, 28 de maig, al migdia, després que la multinacional automobilística Nissan hagi anunciat la intenció de tancar la seva planta a Catalunya. Els dos presidents han acordat actuar de manera coordinada perquè Nissan reverteixi aquesta decisió.
El president Torra, el vicepresident Aragonès i els consellers El Homrani i Chacón han comparegut aquest dijous al migdia per mostrar el compromís del govern amb el manteniment d'aquesta planta de cabdal importància per al teixit industrial a Catalunya i amb els seus 3.500 treballadors que podrien quedar al carrer a causa del tancament.
El tancament afecta de retruc diverses empreses de l'Anoia
El tancament de les plantes de Nissan a Catalunya té conseqüències directes a l'Anoia, un territori greument tocat per la davallada econòmica i per la més recent crisi de la covid-19, que ha afectat de ple a la zona. La Unió Empresarial de l'Anoia calcula que, al territori, hi ha una desena d'empreses afectades amb 600 treballadors vinculats al sector de l'automoció i, per tant, també a Nissan. «Ho veiem amb preocupació. És una patacada gran venint d'una altra patacada. Plou sobre mullat», lamenta el seu president, Joan Domènech. Tot i que ara cal estudiar quin volum de feina generava Nissan, ja que cap de les companyies es dedicava exclusivament a aquesta empresa, les més afectades són Calaf Group, Braid, Trire, Snop o Reydel.
La Conca de l'Anoia ha estat la zona del país més afectada per la crisi de la covid-19 amb un tancament perimetral que va impactar greument les empreses del territori. Quan tot just s'estan recuperant, el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya és un nou gerro d'aigua freda. L'empresa automobilística dona feina a una desena de companyies de l'Anoia, que no treballen exclusivament per a l'empresa nipona, però que sí els hi genera un important volum de feina.