Sanitària portant material a una companya en una UCI de l'Hospital del Mar amb pacients Covid-19, en la tercera onada de la pandèmia del coronavirus

Ho confirma un estudi: Els 3 factors necessaris per ser un 'supercontagiador'

Aquesta classe d'infectats són capaços de provocar almenys vuit contagis de la malaltia

Les últimes recerques han apuntat cap al paper fonamental dels 'supercontagiadors' en l'expansió del virus. Diversos estudis han assenyalat l'enorme incidència d'aquesta mena d'infectats en la propagació del virus que, a causa de la seva major contagiositat, són capaces d'infectar a un gran nombre de persones.

De fet, un estudi del Centre de Modelització Matemàtica de Malalties Infeccioses del Regne Unit ha conclòs que entorn del 80% dels contagis secundaris de coronavirus són produïts per una mínima fracció d'infectats: els 'supercontagiadores', que a penes suposen el 10% del total.

A més, un estudi realitzat per la Universitat de Santiago de Compostel·la ha advertit que aquest tipus d'infectats podrien ser els grans impulsors de la pandèmia, fins i tot més que les noves soques del coronavirus que han demostrat ser més contagioses.

Per aquesta raó, s'han intensificat les recerques centrades en aquest tipus de perfil de pacients de coronavirus. L'objectiu és conèixer més a fons la malaltia per a facilitar el diagnòstic i trobar mesures eficaces per a frenar la seva ràpida expansió.

Tres factors que disparen la probabilitat de convertir-se en un 'supercontagiador'

Un recent estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Tulane, la Universitat d'Harvard, el MIT i l'Hospital General de Massachusetts (als Estats Units) ha establert els tres factors que disparen la probabilitat de convertir-se en un 'supercontagiador'.

  • L'obesitat
  • L'edat
  • La infecció per COVID-19

Aquests tres factors es correlacionen amb la propensió a exhalar més gotetes respiratòries, que són els principals propagadors del SARS-CoV-2, el virus que causa la covid-19, i disparen la possibilitat de convertir a l'individu en un supercontagiador capaç de provocar almenys vuit contagis de la malaltia.

Després d'analitzar les dades d'un estudi d'observació de 194 persones sanes i d'un estudi experimental de primats no humans amb coronavirus, els investigadors van descobrir que la quantitat de partícules d'aerosol exhalades varien molt entre els subjectes.

Les persones de major edat, amb índexs de massa corporal (IMC) més elevats i amb un grau creixent d'infecció per COVID-19, presentaven un nombre de gotetes respiratòries exhalades tres vegades superior al dels altres grups d'estudi.

El coronavirus compleix la regla 20/30 observada en altres epidèmies

Quant a l'estudi realitzat en humans, els investigadors han descobert que el 18% dels subjectes representaven el 80% de les partícules exhalades del grup, la qual cosa reflecteix una distribució de les partícules d'aerosol exhalades que segueix la regla 20/80 observada en altres epidèmies infeccioses.

Aquesta regla ve a confirmar la teoria sostinguda en altres estudis assenyalats anteriorment: el 20% dels individus infectats de coronavirus són responsables del 80% de les transmissions.

Per part seva, l'estudi sobre els primats no humans van servir per a establir una correlació entre l'augment dels aerosols expulsats i el grau d'infecció. Els investigadors van observar que a mesura que la infecció progressava, les partícules virals es feien més petites i, per tant, més propenses a ser expulsades fàcilment en tossir, parlar o respirar. En el punt àlgid de la infecció aquestes gotetes poden aconseguir la grandària d'una sola micra.

Encara que l'estudi publicat en la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS) ha posat de manifest el paper fonamental dels supercontagiadors en la pandèmia, els investigadors han volgut advertir que qualsevol persona és propensa a contagiar el virus.

«Encara que els nostres resultats mostren que els joves i sans tendeixen a generar moltes menys gotes que els majors i menys sans, també demostren que qualsevol de nosaltres, quan s'infecta amb COVID-19, pot córrer el risc de produir un gran nombre de gotes respiratòries», conclou David Edwards, professor d'Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Harvard.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.