Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un maniquí amb una pantalla de protecció facial

Ho diu un estudi: Les pantalles facials i les mascaretes amb vàlvula no frenen la Covid-19

Els investigadors nord-americans adverteixen que el seu ús generalitzat per part de la ciutadania podria tenir efectes adversos

Imatge d'un maniquí amb una pantalla de protecció facial
Segons un estudi de la Universitat Atlàntica de Florida conclou que les pantalles de protecció facial no són efectives per contenir el virus. | Europa Press

Un equip d'investigadors nord-americans ha demostrat que ni les pantalles facials ni les mascaretes N95 amb vàlvula serveixen per a evitar la propagació de la covid-19. És per això que adverteixen que el seu ús generalitzat per part de la ciutadania podria tenir efectes adversos en els esforços per frenar l'expansió de la pandèmia.

L'estudi, que pretén demostrar l'escassa utilitat de les pantalles i les màscares amb vàlvula (batejades com a 'màscares egoistes'), ha estat realitzat en un laboratori per investigadors de la Facultat d'Enginyeria i Ciències Informàtiques de la Universitat Atlàntica de Florida (FAU), i s'ha publicat aquest dimarts a la revista 'Physics of Fluids'.

Per a fer la demostració, els científics van utilitzar il·luminació amb làser i una mescla d'aigua destil·lada i glicerina per generar la boira sintètica que recreava les gotes en aerosol que s'exhalen en tossir o esternudar.

Cap de les dues proteccions conté el virus

Els resultats de l'estudi van demostrar que, encara que les pantalles facials bloquegen les gotes expulsades en un primer moment, aquestes acabant movent-se al voltant del visor amb relativa facilitat i s'estenen per una gran àrea segons siguin les condicions ambientals. D'altra banda, les simulacions amb mascareta facial equipades amb una vàlvula d'exhalació van demostrar que un gran nombre de gotetes sense filtrar travessava la mascareta, reduint considerablement la seva eficàcia com a mitjà de control del virus.

«Vam poder observar que les pantalles facials són capaces de bloquejar el moviment inicial d'avançament del doll exhalat, tot i això, les gotetes en aerosol expulsades amb el doll es podien moure al voltant del visor amb relativa facilitat», ha advertit Manhar Dhanak, director de SeaTech i coautor l'estudi.

«Amb el temps, aquestes gotetes poden dispersar-se en una àmplia zona en direcció lateral i longitudinal, encara que amb una concentració de gotetes cada vegada menor», ha afegit.