Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Un estudi revela la causa de les seqüeles en alguns pacients de Covid-19

Els investigadors de la Universitat de Yale consideren que els anticossos també es poden pertorbar la resposta immunitària

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Investigadors de la Universitat de Yale han publicat un estudi que fa noves revelacions sobre els anticossos. | EUROPA PRESS / ONU

Un nou estudi sobre la Covid-19 —liderat per investigadors de la Universitat de Yale— ha revelat que un tipus dels anticossos que generen alguns pacients podria suposar una dificultat per la resposta immunitària, alhora que també podria ser culpable d'algunes de les seqüeles de la malaltia. Segons la investigació, publicada al portal medRxiv, certs anticossos generats durant la infecció per SARS-CoV-2 «pertorben la resposta immunitària i alteren el control virològic» de l'organisme.

Així, segons l'estudi, aquest tipus d'anticossos, desenvolupats pel sistema immunitari per actuar contra una infecció i atacar l'interferó tipus I, pot provocar seqüeles de la malaltia en pacients que han superat la infecció. En aquest sentit, la professora Akiko Iwasaki, una de les participants de la recerca, ha assegurat que les persones que tenen aquest tipus d'anticossos «són incapaces de controlar la càrrega viral comparades amb les que no els tenen».

Identifiquen els anticossos que millor actuen contra la Covid-19

Aquest estudi de la Universitat de Yale arriba pocs dies després que es fes públic un altre important descobriment sobre el coronavirus i els anticossos generats en resposta a la malaltia. En aquest sentit, cal recordar que una investigació ha revelat que els IgA, uns anticossos dels quals encara no se sabia molt respecte a la seva relació amb el virus, són els que abans poden neutralitzar la Covid-19 en cas que la malaltia entri en l'organisme.

Aquests anticossos, que es troben en mucoses com les de la faringe, serien els primers a atacar al virus una vegada que aquest infecta el cos. Fins ara sempre s'havia parlat dels anticossos IgM i IgG, sent els primers els que, en principi, actuaven de forma més ràpida contra el virus. Aquests anticossos —que les cèl·lules produeixen a la sang— apareixen en algun moment durant els primers nou dies després d'iniciar-se els símptomes, encara que arriben al seu nivell màxim en 10 o 15 dies, després d'això comencen a decaure.

Els anticossos IgA, els primers a actuar contra el virus

L'estudi publicat a la revista 'Science Immunology' ha revelat que, en realitat, els anticossos IgA són els que actuen primer i ajuden a neutralitzar al virus de forma més ràpida i eficient. «Aquests resultats suggereixen que fer tests d'IgA pot millorar el diagnòstic precoç de la Covid-19», asseguren els investigadors encarregats de l'estudi.

«Les nostres troballes suggereixen que la immunitat aconseguida per IgA pot ser un mecanisme de defensa determinant contra el SARS-CoV-2 que pot reduir la inefectivitat de les secrecions humanes i per tant la transmissió del virus», afirmen els experts. I és que segons les seves recerques, aquests anticossos tindrien una efectivitat entre 5 i 10 vegades major als IgG.