Un estudi revela que el canvi climàtic podria causar greus problemes en la salut de les persones

Segons l’informe, podria causar deficiències psíquiques, obesitat i depressió, i es veurà afectada la desnutrició, l’augment de pandèmies o el risc de morir per la intensificació de les onades de calor

Cada dia es coneixen més efectes que podria causar el canvi climàtic arreu del món. Des del desgel de les glaceres, a l'increment del nivell del mar, a la desforestació i un major nombre d'incendis, la sequera...I així fins a un gran nombre de conseqüències, totes lligades, a l'escalfament global.

Però en estudis recents, també s’ha vist que la crisi climàtica també podria afectar directament amb l’estat de salut de les persones, ocasionant deficiències psíquiques, defectes de naixement, obesitat, asma, depressió, entre altres problemes.

Un estudi ha analitzat els efectes del canvi climàtic ala salut dels habitants de l’Àsia Pacífic, especialment en les zones propenses a majors desastres naturals i on els cultius han estat afectats per la intensa calor.

Imatge d'arxiu d'un home amb depressió.
Imatge d'arxiu d'un home amb depressió. | Pixabay

L’informe, elaborat per l’Aliança Australiana de Salut Global (GHAA), alerta que els fills de lesdones que han experimentat un dany, entre moderat i sever per casos objectivament avaluats i vinculats a les tempestes, sobretot durant el primer i segon trimestre de l’embaràs, han perdut capacitat cognitiva. 

Els efectes s’aprecien amb la pèrdua d’almenys 14 punts en el coeficient intel·lectual un cop els nens tenen dos anys. A més, s’ha vist que desenvolupen un menor vocabulari, mentre que a llarg termini s’observa que tenen deficiències en el procés d’aprenentatge, així com problemes d’obesitat i mentals durant l’adolescència. 

La calor causarà molts altres problemes de salut

L’estudi també subratlla que l’augment de les temperatures i de la forta calor pot produir l’expansió de pandèmies com el Zika i altres malalties transmeses per mosquits. També se’n veurà perjudicat la qualitat de l’aire i de l’aigua, augmentant el seu deteriorament i agreujant problemes com l’asma, al·lèrgies, pneumònies o diarrees.   

L’escalfament global farà que cada vegada hi hagi més escassetat de recursos i un augment dels desastres naturals, provocant un augment de la depressió en les persones. L’increment del nivell del mar o les prolongades sequeres causaran enormes danys als cultius, agreujant els problemes de desnutrició entre les poblacions més vulnerables. Segons l’estudi, les collites de blat de moro, arròs, blat o la soja cauran almenys un 10% l’any 2050.

Els països pobres pateixen especialment les conseqüències del canvi climàtic
Els països pobres pateixen especialment les conseqüències del canvi climàtic | Arxiu

 

A més, alerten que cap a l’any 2100, les fortes onades de calor provocaran que una de cada tres persones es vegi exposada a temperatures extremes suficientment elevades per poder causar la mort. 

La investigació també destaca que l’augment de les temperatures provoca un major absentisme laboral per estrès, que en el cas d’Austràlia costa cada any uns 5.369 milions d’euros.

També et pot interessar...