Dos estudis mèdics que s'han publicat recentment apunten a una conclusió preliminar que hauran de confirmar investigacions posteriors però que dona molta esperança a la lluita contra la pandèmia. Tots dos projectes conclouen que les persones que hagin passat el coronavirus amb símptomes lleus i que, a més, posteriorment s'hagin vacunat, poden tenir immunitat «per a tota la vida».
Aquesta immunitat pot anar millorant amb el temps, sense necessitat de rebre vacunes de reforç o recordatori, com s'ha especulat (tal com passa, per exemple, amb la grip, que exigeix una vacuna anual als col·lectius de risc).
La immunitat dels que han passat lleument la malaltia i s'han vacunat podria ser «per sempre»
Es tracta, doncs, de dos estudis: el primer, publicat a 'Nature' i desenvolupat pels investigadors de la facultat de medicina de la Universitat de Washington a Saint Louis; i el segon, que s'ha fet públic a 'BioRxiv', un portal dedicat a la investigació en matèria de biologia, que recull 'La Vanguardia'.
De resultes de tots dos estudis es pot concloure que els pacients que han contret el coronavirus i l'han passat de manera lleu —amb símptomes, però sense necessitat de ser hospitalitzats— mantenen, mesos després d'haver-se recuperat, cèl·lules que segreguen anticossos contra el virus i que podrien subsistir, produint aquests anticossos, durant tota la vida. Aquestes cèl·lules s'enforteixen durant almenys un any després de la infecció inicial.
«Fa uns mesos hi va haver informes que els anticossos disminueixen ràpidament després de la infecció amb el virus que causa la covid-19, però és una mala interpretació de les dades», afirma l'estudi de la revista 'Nature', que apunta que «és normal que els nivells d'anticossos baixin després d'una infecció aguda», però subratlla que «no baixen a zero sinó que s'estabilitzen».
A l'estudi en qüestió s'han trobat cèl·lules productores d'anticossos en persones «11 mesos després dels primers símptomes». «Aquestes cèl·lules viuran i produiran anticossos en les persones per a la resta de la vida, i això és evidència d'una immunitat duradora», remata l'estudi.
«Les persones amb símptomes lleus de covid-19 eliminen el virus del cos dues o tres setmanes després d'infectar-se, de manera que no hi haurà cap virus que impulsi una resposta immune activa 7 o 11 mesos després de la infecció», desenvolupa aquest estudi, que apunta que, després d'això, les cèl·lules que segreguen anticossos «s'asseuen a la medul·la òssia i segueixen segregant-los». «Ho han estat fent des que es va resoldre la infecció i continuaran fent-ho indefinidament», afirma l'estudi.
El fet de passar la malaltia amb símptomes lleus, sumat a l'aportació d'anticossos de les vacunes, crea un conjunt de defensa davant el virus molt bo i durador, de manera que es pot aconseguir la immunitat per sempre, segons es desprèn dels estudis esmentats. La combinació frustra fins i tot les noves variants del coronavirus, de manera que no cal rebre la vacuna recordatori.
Què passa amb qui no ha passat el virus i qui l'ha passat amb símptomes greus?
Els estudis resolen una gran incògnita, però en generen d'altres. La primera: una persona que no hagi passat el virus i s'hagi vacunat, també té immunitat per sempre? No se sap, i hauran de respondre ulteriors investigacions, però és probable que no, perquè la memòria immunològica s'organitza de manera diferent en funció de si segueix una vacuna o una infecció natural.
Les persones que han passat el virus de manera asimptomàtica també podrien desenvolupar immunitat duradora, segons els investigadors, mentre que les que han tingut símptomes greus segueixen sent un misteri.
«La inflamació té un paper important en la covid-19 greu, i massa inflamació pot provocar respostes immunitàries defectuoses, encara que, d'altra banda, la raó per la qual les persones emmalalteixen greument sovint és que tenen una gran quantitat de virus al cos, i això pot conduir a una bona resposta immunològica. Per tant, no està clar», conclou l'estudi.