L'estudi a la Sala Apolo per testar l'eficàcia de les mesures sanitàries a grans esdeveniments musicals en espais tancats conclou que aquests actes són segurs i que el manteniment estricte dels protocols evita la transmissió de la covid-19. La revista científica 'The Lancet Infectious Diseases' ha publicat l'informe, elaborat per la Fundació Lluita Contra la Sida i les Malalties Infeccioses conjuntament amb el Grup Primavera Sound.
Les mesures van incloure un cribratge massiu amb test ràpid d'antigen, l'ús obligatori de mascareta FFP2 i una ventilació a la sala optimitzada, juntament amb mesures menors per evitar cues i aglomeracions. Segons l'estudi, cap dels 465 participants en el concert va donar positiu vuit dies després de l'esdeveniment.
L'estudi de la sala Apolo/Primavera Sound ja disponible @RevolloBoris@Primavera_Sound. Gràcies a tanta gent que hi ha colaborat i a tot@s els que hi veu participar. SARS-CoV-2 antigen test screening in an indoor mass-gathering live music event: a RCT https://t.co/ZSfmS2dHmx
— Josep M Llibre (@DrBike7) May 28, 2021
L'estudi ha «marcat el camí» a iniciatives posteriors
Els investigadors responsables de l'estudi, Boris Revollo i Josep Maria Llibre, han afirmat que va ser «un veritable repte científic» i s'han mostrat «orgullosos» d'haver contribuït a demostrar la seguretat dels grans esdeveniments culturals en entorns tancats.
D'altra banda, els responsables de la investigació subratllen que l'estudi PrimaCoV «ha marcat el camí» a iniciatives posteriors a països com Holanda o el Regne Unit. A més, afegeixen, va permetre escalar resultats a 5.000 assistents a la prova pilot que més tard es va celebrar amb el concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi de Barcelona, organitzat pels Festivals per la Cultura Segura.
Cap persona dels assistents al concert de l'Apolo es va contagiar del coronavirus
Els resultats del concert de l'Apolo ja es van conèixer el passat mes de desembre. Així, cap dels 463 assistents al concert de la sala Apolo, que va tenir lloc el 12 de desembre en el marc d'un estudi clínic, es va contagiar del coronavirus, mentre que sí que es van registrar dues infeccions entre les 496 persones del grup control, és a dir, aquelles que no hi van entrar.
Per això, els responsables de l'estudi van defensar que els resultats demostren que és «segur» assistir a un concert amb les mateixes condicions que les del 12 de desembre: tests d'antígens, mascaretes FFP2, control de fluxos, però en canvi, sense distàncies de seguretat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]