Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Investigadors de Tarragona i Munic estudien la relació entre la llet infantil i l’obesitat

L'estudi TOMI investiga la relació entre la llet de creixement tipus 3 —que és baixa en proteïnes i s’assembla a la materna— i l’obesitat

Un nen bebent llet en pols amb biberó
Un nen bebent llet en pols amb biberó | TarragonaDigital

 

El que menja un nadó durant la infància condicionarà el seu estat de salut en etapes posteriors. Alguns estudis apunten que consumir determinats tipus de llet quan s'és petit pot fomentar el risc de patir obesitat. La llet materna és, de fet, una de les més recomanades pels metges, ara bé, no sempre és possible allargar-ne el consum molt de temps i per això les famílies recorren a la llet en pols per nadons. Un estudi dut a terme a Tarragona i Munic vol descobrir si la llet de creixement tipus 3, aquella que té un component baix de proteïnes i que s'assembla més a la llet materna, pot prevenir el desenvolupament d'obesitat en edats posteriors. L'Hospital Joan XXII de Tarragona i el Sant Joan de Reus són dos dels escenaris d'aquesta investigació.

L’estudi TOMI sobre llet i obesitat

L'estudi es desenvolupa juntament amb l'Hospital Dr. Von Hauner de Munic a Alemanya i necessita arribar a un total de 1.000 nens per intentar provar o desmentir la hipòtesi de la qual parteix. De moment s'hi han sumat unes 600 famílies. Consisteix a distribuir als nens dos tipus de llets de forma aleatòria, unes famílies consumiran la llet en pols recurrent i les altres aquesta llet baixa en proteïnes i més semblant a la llet materna. Participen nadons que es troben entre el primer i segon any de vida, període en el qual han de prendre aquesta llet.

A partir d'aquí se'ls duran a terme diverses anàlisis i mesuraments fins a l'edat dels sis anys per comprovar si en els que han consumit la llet baixa en proteïna tenen menys afectacions de sobre pes. «Ja hi havia un estudi previ  que demostrava que la llet baixa en proteïna i la llet materna consumida durant el primer any de vida pot tenir uns efectes de per vida», explica el doctor Joaquin Escribano, capdavanter de l'estudi. La llet materna disminueix el risc d'obesitat i per tant de patir malalties derivades d'aquesta.

Com que avui en dia és molt complicat que les mares puguin donar el pit durant molt de temps, a causa de les dinàmiques de treball, el que es plantegen els investigadors és que la llet en pols que consumeixen els nadons sigui el més semblant possible a la de la mare. Per això  l'objectiu de l'estudi és demostrar que aquesta llet específica elaborada per semblar-se a la de la mare disminueix el risc d'obesitat.

Una mare donant de menjar a un nadó
Una mare donant de menjar a un nadó | TarragonaDigital

 

Les famílies, la clau de l’estudi

La Maria José és mare d'una nena de 21 mesos. Quan l'Ona tenia un any va rebre una trucada de membres de l'estudi que li oferirien participar en aquest treball que dur a terme la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Institut d'investigació Sanitària Pere Vigrili (IISSPV) juntament amb Alamània, i que porta per nom Estudi Tomi. «Em va semblar molt interessat veure si la llet realment podia afavorir el canvi de la criatura», explica aquesta mare. Per això no s'ho va pensar.

Durant aquests cinc anys que dura la investigació, fins que el menor en té sis, s'han de fer tres anàlisis de sang i orina i la llet només es consumeix del primer al segon any de vida. La resta són visites rutinàries o seguiment telefònic. Escribano assegura que moltes famílies d'aquí s'han animat a participar-hi, de fet, diu que de moment la resposta ha estat més gran aquí que a Alemanya.

Si realment aquesta llet permet millorar la salut de l'infant a llarg termini la Maria José opina que es tractarà «d'un gran avenç». Els resultats definitius no arribaran fins d'aquí a cinc anys, però Escribano diu que d'aquí a un any ja es podran obtenir les primeres conclusions.

La llet, un aliment clau en la vida dels nadons

El més habitual és que quan un nadó neix s'alimenti de la llet materna. A Catalunya un 87,5% dels nadons comencen la seva vida alimentant-se per font materna. Només un 12% ho fan per alletament artificial. A Tarragona el percentatge és una mica inferior a la mitjana, un 82,3%. De fet, és el més baix de totes les regions sanitàries. Així i tot, els percentatges són molt similars. Això si, a partir del mig any o fins i tot abans els percentatges es redueixen, ja que les mares deixen de donar el pit. 

Imatge d'un biberó amb llet
Imatge d'un biberó amb llet | TarragonaDigital

 

Després de la llet materna les famílies opten per la llet en pols, un preparat especial per alimentar els infants. Escribano diu que a partir de l'any els nadons ja poden prendre llet de vaca, però els pares opten per aquests preparats perquè són fórmules infantils adaptades. Es tracta de llets enriquides amb minerals i probiòtics que ajuden a reforçar l'organisme.

Ara, l'objecte de l'estudi Tomi és una llet que el que la fa especial és que té un baix contingut en proteïna, com és el cas de la llet materna, ja que  les llets en pols són llets que provenen de la vaca, i que per tant tenen un percentatge de proteïna superior.  Si l'estudi té resultats positius, els investigadors esperen que les marques comercials optin per treure al mercat aquest tipus de llet amb beneficis per la salut dels nadons a llarg termini.

L’obesitat afecta un 12% dels infants

Segons dades del Departament de Salut un 12,6% dels infants catalans pateixen obesitat. Si parlem de sobrepès o pes excessiu els percentatges són encara majors.  El 31,8% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes i el 19% sobrepès. Si bé l'alimentació té molt a veure amb el sobrepès i l'obesitat, i com demostren aquests nous estudis també l'alimentació dels nadons abans dels dos anys, hi ha altres factors que condicionen aquesta malaltia. Entre ells la falta d'activitat física.

Imatge d'un infant jugant a casa
Imatge d'un infant jugant a casa | TarragonaDigital

 

El Departament va posar en marxa el Pla Integral per la Promoció de l'Activitat Física i l'Alimentació Saludable per intentar frenar la problemàtica. I segons informen s'està elaborant un model de prevenció i atenció a partir de les experiències territorials ja existents.

MÉS NOTÍCIES

Un projecte de la URV, pioner en l’ús de dades de geolocalització per millorar el transport públic

 

  

Quina relació hi ha entre consumir fruita de temporada i la millora de la salut?

María José Figueras, rectora de la URV: «Les universitats i els territoris han de tenir més autonomia»