Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un investigador en un laboratori, observant mostres per un microscopi

La Covid-19 podria haver existit en estat latent abans de la pandèmia

Investigadors d'Oxford han relacionat l'estudi de la presència del virus a Barcelona el 2019 amb d'altres de similars

Imatge d'un investigador en un laboratori, observant mostres per un microscopi
Científics d'Oxford relacionen l'estudi de la presència de coronavirus en aigües residuals a Barcelona amb d'altres de similars | Europa Press

El virus de la Covid-19 podria tractar-se d'un agent existent en estat latent que s'hauria acabat desenvolupant quan ha trobat les condicions ambientals favorables per a fer-ho. Aquesta és la hipòtesi sobre l'origen del virus amb la qual treballa l'epidemiòleg Tom Jefferson, tutor associat del Centre de Medicina Basafa en l'Evidència (CEBM), de la Universitat  d'Oxford, i que recull el diari 'Ara'.

Jefferson ha arribat a aquest punt després d'analitzar i relacionar diversos estudis on apareix la presència del  SARS-Cov-2 abans que aquest es relacionés amb l'epidèmia que va començar a la ciutat de Wuhan i que ha afectat tot el món. 

Estudis d'aigües residuals a Barcelona, Itàlia i Brasil

En aquest sentit, Jefferson ha posat en comú el descobriment del doctor Albert Bosch, catedràtic de la Facultat de Biologia de la UB sobre l'estudi de les aigües residuals de Barcelona amb el d'uns científics italians, amb mostres de Milà i Torí, i amb el d'uns investigadors de la Universitat de Florianapolis, al Brasil.

En l'estudi del doctor Bosch es parla de la presència de la  Covid-19 des del 12 de març del 2019 tal com demostrarien les anàlisis realitzades a mostres congelades d'aigües residuals de  Barcelona on Bosch explicava que «els nivells del genoma del SARS-CoV-2 van coincidir clarament amb l'evolució dels casos de Covid-19 a la població». 

Pel que fa a l'estudi italià, segons recull el diari 'Ara', ha analitzat 40 mostres d'aigües residuals recollides entre octubre del 2019 i febrer del 2020. Les mostres més antigues on s'han trobat SARS-CoV-2 són de desembre, setmanes abans que es detectés el primer cas a Itàlia. En el cas de Brasil, s'han trobat mostres del virus a les aigües residuals des del novembre del 2019, dos mesos abans de la detecció del seu primer cas.

Després de comparar els resultats obtinguts en aquests estudis, el professor Jefferson assenyala que hi ha raons per pensar que el virus «ja era aquí» i que «l'explicació d'això només pot ser que aquests patògens hi siguin de forma latent i que hi hagi alguna cosa que els activa, potser les condicions ambientals o la densitat humana. Això és el que hauríem de buscar».