Imatge d'arxiu d'uns joves a classe escoltant el professor

Estudiants, doctorands i professors universitaris plantegen una vaga el 21 d'octubre

Critiquen manca de planificació i la fi dels contractes dels doctorands

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, el col·lectiu Doctorands en Lluita, assemblees de facultat i sindicats de docents han plantejat una vaga de la comunitat universitària el 21 d'octubre.

El SEPC ha informat que durant aquest mes, prop de 150 doctorands perdran la beca. Ha afegit que la pandèmia «ha accelerat les conseqüències d'una crisi educativa», provocada entre d'altres per l'«infrafinançament i la manca de recursos de l'educació pública» i ha valorat que els doctorands «són la primera peça que cau» però que hi haurà més mesures d'austeritat. «Les institucions han oblidat el sector educatiu», ha valorat el SEPC.

En aquest sentit, ha criticat la «manca de planificació», el no augment de recursos, les mateixes ràtios i nombre de professors i espais i la «perpetuació de l'escletxa digital». El SEPC ha valorat que el model híbrid imposat per la covid-19 «suposa una pèrdua en la qualitat dels estudis» i ha alertat del risc que es mantingui més enllà de la pandèmia.

Metges de Catalunya convoca vaga a l'atenció primària entre el 13 i el 16 d'octubre

Però la comunitat universitària no és l'única que reclama més mesures i condicions dignes. El sindicat Metges de Catalunya ha convocat vaga a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) pels dies 13, 14, 15 i 16 d'octubre per «salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial», segons ha anunciat aquest dissabte en una roda de premsa. El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O'Farrill, ha assegurat que és «la vaga de la desesperació» provocada per «la ineptitud del departament de la Consellera, del CatSalut i l'ICS». O'Farrill ha fet una crida a l'ICS a "asseure's a negociar de veritat" per evitar la protesta. El sindicat ha criticat la «deixadesa» de l'administració amb l'atenció primària i ha admès ser conscient de l'impacte de la vaga en plena pandèmia.

«Som conscients del moment que vivim, però ara estem treballant amb serveis mínims», ha lamentat O'Farrill. «La població té la sensació que el metge de primària no està visitant, i estem atenent un 20% més d'activitat que abans de la pandèmia. Ningú ens escolta, i estem entre l'espasa i la paret», ha lamentat.