Primer pla de l'activista Tamara Carrasco a Viladecans

Tamara Carrasco absolta del delicte de desordres públics

L'activista dels CDR, que va arribar a estar acusada de terrorisme i rebel·lió, demanarà una indemnització per danys morals

El jutjat penal número 25 de Barcelona ha absolt aquest dimarts l'activista dels CDR Tamara Carrasco del delicte d'incitació a desordres públics pel qual l'acusava la fiscalia, que li demanava set mesos de presó. La magistrada no veu acreditat que Carrasco enviés el març del 2018 un àudio sobre possibles accions dels CDR a ningú més que al seu grup d'amics ni que el difongués a través de l'aplicació de Whatsapp. Així mateix, tampoc veu acreditat que ella exercís funcions de coordinació dins dels CDR.

Tamara Carrasco va ser detinguda l'abril del 2018 i inicialment va ser investigada per l'Audiència Nacional per rebel·lió i terrorisme. El novembre del mateix any el magistrat de l'Audiència Nacional, Diego de Egea, decidia enviar el cas als jutjats catalans per un delicte de desordres públics. Tot i això, va mantenir sobre Carrasco l'obligació d'estar confinada al seu municipi, Viladecans.

Sis mesos més tard, l'Audiència de Barcelona va acordar que fos el jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona i no el jutjat d'instrucció número 1 de Gavà qui es fes càrrec de la causa contra Carrasco. A finals de maig del 2019, després de més d'un any, el jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona ordenava l'aixecament del confinament de Carrasco. El judici, que va tenir lloc a finals del mes de setembre, ha acabat amb la seva absolució.

La defensa de Tamara Carrasco demanarà una indemnització per danys morals

Ara, després de la decisió de la jutgessa, la defensa de Tamara Carrasco demanarà una indemnització al Ministeri de Justícia per danys morals per a l'activista dels CDR. L'advocat de Carrasco, Benet Salellas, celebra una sentència que «revoca tot el missatge criminalitzador que s'ha volgut construir al voltant dels CDR». Salellas també ha qualificat de «molt positiva» la sentència perquè la jutgessa critica l'actuació de la Guàrdia Civil durant la investigació, qualificant «d'absolutament incomprensible» que el cos de seguretat no expliqués durant en cap moment del procediment l'origen de l'àudio que era la base de l'acusació i que s'atribuïa a Carrasco.

«La jutgessa diu que els actes que Tamara explica a l'àudio i que els CDR van fer durant el mes de març eren legals i que no hi havia cap conducta delictiva a retreure», ha assegurat el lletrat. També ha assenyalat que l'absolució no s'ha fet per dubtes o per discussions sinó per «la premissa major», perquè la conducta que proposaven els CDR i on participava Tamara Carrasco «era totalment legítima» en exercici del dret a reunió.